Athina Onassis: Nesrečna dedinja bogastva in prekletstva ene najpremožnejših družin

Življenjska zgodba Athine Onassis skriva številne temne trenutke.

6.6.2023 ob 8:30 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Athina Onassis: Nesrečna dedinja bogastva in prekletstva  ene najpremožnejših družin

36-leta Athina Onassis je rojena v družini, za katero se verjame, da je prežeta s težkim prekletstvom. Ime je dobila po babici, prvi soprogi Aristotela Onassisa Athini Mary "TiniOnassis, rojeni Livanos, njen dedek le bil nekdaj najmogočnejši in najpremožnejši grški ladjar, zase prepričan, da je sam bog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Money (@chris_world_money)

Zaradi ogromnega premoženja, razmerja z operno divo Mario Callas in odločitve, da se poroči z Jackie Kennedy, je veljal za eno najbolj intrigantih oseb svojega časa. O njem so krožile govorice, da je kupoval ženske in spal celo s sestrami, njegovo obnašanje pa naj bi nad vso družino priklicalo temne sile.

Ženska, ki je najbolj občutila dejanja prednikov, je njegova vnukinja Athina. Njena babica je umrla stara komaj 45, stric Alexander se je star 24 let usodno ponesrečil z letalom, dedek je obolel za težko avtoimuno boleznijo miastenijo gravis, za katero sta značilni šibkost mišic in hitra izčrpanost. Star 69 let je umrl leta 1975.

Nesrečam ni bilo konca

Athina je bila stara komaj tri leta, ko ji je umrla mama, edina hči Aristotela, Christina. Njena smrt je bila posledica srčne kapi, ki je nastopila zaradi akutnega pljučnega edema.

Athinin oče Thierry Russell je na vsak način želel dobiti skrbništvo nad deklico, da bi se lahko dokopal do njene dediščine.  

Christina in Thierry sta se sicer razšla kmalu po rojstvu hčerke, saj je ona spoznala, da jo četrti mož vara in da ima z ljubico dva otroka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elena’s Diary Blog (@elenasdiary_blog)

Odvetniki so se na vso moč trudili, da bi Athina poslala direktorica dedkove firme, vendar so bitko po njenem 21. rojstnem dnevu izgubili, saj dekle ni imelo primerne

ga znanja, da bi nasledilo imperij.

Mamina smrt kot sprožilec nesreč

Lahko bi rekli, da je življenje Athine Onassis začela spremljati nesreča potem, ko je 19. novembra leta 1988 gospodinjska pomočnica njeno mamo Christino neodzivno našla v domu Buenos Airesu. Preminula je štela 37 let. Deklica je bila tedaj z varuško v družinskem domu v Švici.

Posmrtne ostanke edine hčerke ladjarja so najprej prepeljali v Atene in od tam na zasebno posest Skorpiso, kjer je pokopana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Metro Society (@metrosocietyph)

Na pogrebu je bil tudi njen bivši mož, ki je hčerko takoj odpeljal v Švico, kjer je živel z dolgoletno ljubico manekenko Marianne Landhage in njunima otrokoma.

Polbrat in polsestra Athine sta obiskovala jahalno šolo, zahvaljujoč mačehi, ki je bila prav tako ljubiteljica tega športa, je konje vzljubila tudi dedinja.

Z njenim premoženjem, ocenjenim na 500 milijonov dolarjev, so najprej upravljali svetovalci iz Grčije na čelu sklada, ki ga je v čast pokojnega sina Alexandra ustanovil Aristotel. Thierry Russell si je vseskozi prizadeval, da bi prišel do dediščine hčerke.

Do njenega 11 leta naj bi iz tega naslova zapravil 150 milijonov dolarjev, prav tako je želel, da deklica pretrga vse vezi z mamino družino v Grčiji, se odpove grškemu državljanstvu in vsemu, kar izhaja iz te dežele, čeprav je njena mama v oporoki zapisala, da želi, da se hčerka vzgaja v pravoslavni veri in da se nauči grškega jezika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @christinaonassis.ok

Sodni spori in obtožbe med člani Onassisove družbe ter Russellom so prišli do točke, da je švicarsko sodišče obema vpletenima stranema odvzelo pravico upravljanja s premoženjem dedinje. Ta je tedaj štela 14 let, manj kot štiri leta kasneje se je odselila iz očetovega doma ter odšla v Bruselj.

Obnovila je grško državljanstvo, izpisala se je iz šole, kamor jo je vpisal oče in s pravno bitko izničila vse dokumente, ki jih je podpisala pod njegovo prisilo ter zaradi katerih danes tekoče govori angleško, francosko, portugalsko, švedsko ne pa tudi grško.

Nova ljubezen

Tolažbo ob družinski drami je našla v konjih in ježi, stara 17 let se je vpisala v jahalno šolo v Belgiji, ki jo je vodil nekdanji olimpijec, Brazilec Nelson Peosa.

Ta jo se seznanil s svojim kolegom, prav tako Brazilcem  Alvarom de Mirandom Netom, čednim učiteljem jahanja, ki je bil od Athine starejši 12 let, a jo je vseeno očaral in začela sta zvezo, čeprav je imel on z dolgoletno partnerko dvoletno hčerko.

Ko je dopolnila 18 let, je Athina odpotovala v Brazilijo, kjer je spoznala njegovo družino, po komaj nekaj mesecih sestajanja sta kupila veliko vilo v Sao Paolu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glamour (@glamour.vogue.uk)

Razočarana bivša partnerka Alvara ni mogla skriti jeze in je v medijih razlagala, kako očeta njenega otroka zanima le Athinin denar in kako je vedno govoril, da je debela in grda.

Z razmerjem se prav tako ni strinjal Athinin oče, vse skupaj je še dodatno načelo njun odnos, leta 2004 mu je dedinja zadala zadnji udarec, ko je s sodnim procesom dobila vso pravico do upravljanja s svojim premoženjem.

Istega leta je odšla v Grčijo, kjer je napela vse moči, da bi njen fant dobil mesto v grški jahalni reprezentanci, vendar ji kljub bogastvu in zvezam ni uspelo.

Leta 2004 je sledila še ena velika odločitev: zaroka, decembra naslednje leto poroka v za to posebej zgrajeni cerkvi v Sao Paolu. Na za medije zaprt dogodek je bilo povabljenih 1000 gostov, med njimi ni bilo nevestinega očeta in ne mačehe, bila pa sta polsestra in polbrat.

Paulo Whitaker/Reuters

Nova tragedija

Do še ene tragedije je prišlo marca 2011. Med dopustovanjem Athine in moža v Belgiji je bivša Alvarova partnerka in mama njegove hčerke storila samomor, na tviterju pa je pustila sporočilo bivšemu:

"Naj ti bog nekoč oprosti za vse, kar si storil meni, Athini in otroku." Vse to je bil začetek konca zakona. Leto kasneje je Athina padla s konja in zlomila ključnico, zaradi poškodbe se je morala za nekaj mesecev odpovedati tekmovanjem.

Po 11 letih zakona je moža zalotila z ljubico v zakonski postelji na Floridi. Afera je trajala kar osem let.

To jo je spomnilo na vse, kar se je dogajalo njeni mami, takoj je vložila vlogo za razvezo, kar je vodilo v eno najbolj umazanih ločitev.

Alvaro je v postopku zahteval polovico premoženja žene, na koncu je pristal na 100 milijonov dolarjev, po predporočni pogodbi je za vsako leto zakona dobil še milijon.

O prekletstvu družine Onassis se govori leta. Ali je resnično ali ne, je predmet presoje, dejstvo pa je, da edina dedinja do sedaj ni imela lahkega življenja.

Trenutno živi v Združenih državah Amerike in se posveča priljubljeni dejavnosti: ježi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bodvár Sport lifestyle (@bodvar_sports)

Povzeto po Stil.rs

Preberite še: Princu Harryju grozi izguba milijonov

Morda vas zanima tudi: Tragične izgube Lise Marie Presley, Elvisove edinke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)