Starša sta prodala hišo, za novo pa kot lastnika vpisala brata. Kaj bo z dedovanjem? (nasvet strokovnjaka)

Pisala nam je bralka, ki nima stikov s starši, a je sedaj izvedela precej pomembne stvari.

13.4.2023 ob 4:10 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Starša sta prodala hišo, za novo pa kot lastnika vpisala brata. Kaj bo z dedovanjem? (nasvet strokovnjaka)

Njeno pismo se glasi takole:

Nekaj časa nisem imela stikov s starši in bratoma, ker smo imeli nekaj težav. Zdaj pa sem od mlajšega brata izvedela, da sta moja starša pred približno enim letom prodala hišo z zemljiščem, ki jo je moj oče podedoval po njegovem očetu.

Kupila sta si drugo hišo, za katero sta pa za lastnika vpisala mojega srednjega brata, ki naj bi zanju skrbel do smrti (čeprav se mi ne zdi logično, saj brat z družino živi približno 50 kilometrov stran od njiju, zaposlen je pa kot špediter v mednarodnem prometu). Preživljati ju ne rabi, saj imata oba lepo pokojnino. 

Zanima me, kako bo z dedovanjem po njuni smrti? Bom tudi jaz vključena? Ali pa je možno že zdaj kaj urediti?

Najlepša hvala za odgovor.

Odgovarja pravnik Mag. Boštjan J. Turk:

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Kar se tiče dedovanja po vaših starših, je seveda treba najprej ugotoviti, ali bosta imela v trenutku smrti sploh kaj premoženja. Če ga bosta imela, bo od njiju odvisno, komu ga bosta namenila. Vi boste v vsakem primeru prišli v poštev (vsaj) kot nujna dedinja. Nujni delež sicer znaša polovico zakonitega deleža.

Omenjate tudi hišo, za katero sta kot lastnika »vpisala« vašega srednjega brata. Tukaj se pojavi vprašanje, na kakšen način sta ga »vpisala« kot lastnika? Ker omenjate preživljanje, to pomeni, da sta morda hišo nanj prenesla s pogodbo o preužitku. Če bo brat tudi dejansko preživljal vajina starša, potem na tej nepremičnini ne boste mogli uveljavljati nujnega deleža, saj ta ne bo del zapuščine po vaših starših, ampak bo šlo za bratovo premoženje, ki ga je pridobil na osnovi odplačnega pravnega posla.

Glede na to, da omenjate, da starša preživljanja ne potrebujeta, vam priporočam, da pozorno spremljate, ali brat svojo obveznost preživljanja sploh izpolnjuje. Če je ne, boste lahko na sodišču zahtevala razveljavitev takšne pogodbe zaradi njene fiktivnosti, saj morda prikriva darilno pogodbo.  

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Kakšna oporoka je veljavna (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Darko Prijatelj, edini živeči v vasi Finkovo: Sesul se mi je svet


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)