Na terapijah sem spoznala, da sem žrtev besednega nasilja. A tega ne uspem zaustaviti (nasvet strokovnjakinje)

Na nas se je obrnila bralka, ki nikakor ne uspe izstopiti iz vzorca, kjer se ves čas počuti manjvredno.

11.4.2023 ob 4:45 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lucija Mulej Piše:

Lucija Mulej

izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica knjig

Na terapijah sem spoznala, da sem žrtev besednega nasilja. A tega ne uspem zaustaviti (nasvet strokovnjakinje)

Pisala nam je bralka, ki si želi prekiniti stare vzorce. Njeno pismo gre takole:

Sem žrtev besednega nasilja že celo življenje, začelo se je že doma, ko so se med mojimi sorodniki začele razprtije. Mama ima dva brata, njihov oče je bil zelo uspešen kmet, a alkoholik. Zato so imeli težko mladost, moja mama pa je zato kmalu šla od doma.

In ja, imam dva brata in vsakogar od nas je imela z drugim človekom. Za to so nas vedno vlačili po zobeh, žalili, že v osnovni šoli. Spomnim se, da so mi enkrat iz garderobe ukradli čevlje in pustili listek z napisom »pankrti«. Pa sem bosa odšla domov, hvala bogu ni bilo zime.

Mama je dobra ženska, danes že dokaj utrujena od življenja, morda pa res ni nikoli znala delati z moškimi. Moj oče jo je zapustil, ko je zanosila in sem najstarejša. In od nekdaj poslušam slabo o sebi. O mojih bližnjih. Poročena sem 7 let, imam eno malo hčerkico in tudi sedaj se vse zapleta. Mož me neprestano kritizira, saj sem se po porodu zares zredila in kile kar nočejo iti dol, moči za telovadbo in hujšanje pa nimam.

Težave imamo tudi z vzgojiteljicami v vrtcu. Zopet je tako naneslo, da sem jaz predstavnica staršev in v slabih odnosih z vodstvom vrtca in mamami. Kar koli naredim, ni dovolj dobro za nikogar. Nekaj časa sem obiskovala duhovne terapije, kjer sem spoznala, da sem žrtev besednega in miselnega nasilja. A tega nam ni uspelo zaustaviti.

Ko se vračam domov k mami, se z brati še vedno prerekajo, še vedno o istih temah. Res sem naveličana tega vzorca. Brala sem vaše knjige in kolumne in mislim, da mi lahko poveste nekaj, kar mi ni še nihče. Mislim, da mi bo pomagalo. Prosim za vaš nasvet.

Bralka

Odgovarja izr. prof. dr. Lucija Mulej: Ključ je v pogledu onkraj

Spoštovani,

Vaš opis je dokaj poveden; okrog vas se vselej koncentrirajo napetosti, v katere se na neki način zapletete. Ali po lastni volji ali ne, niti ni pomembno, saj se mehanizem sproža samodejno. Sami ste opazili, da osrediščite v vzorcu, ki druge ljudi, ki vam križajo pot, nagovarja, da v vas iščejo nepopolnosti.

Večina psiholoških odzivov, ki jih prejmemo in oddajamo, temelji na nezavedni strukturi in govorici notranje moči. Ljudje seveda sledimo intuiciji in instinktu in naravno zaznamo, v kakšnem stanju je sočlovek. Še zlasti, če treniramo notranjo zavest, torej notranje čutenje, toliko bolj zaznavamo subtilne ravni. V vas je neki magnet, ki ljudi vabi, da vas prizadenejo. Kot ste zapisali, se tega zavedate. Ker ste že hodili na terapije in svetovanja, veste, kako pomemben je notranji monolog, torej pogovor s seboj.

Svetujem vam, da se vsak dan vprašate, kako se počutite v svoji koži. Kaj si zares želite in kaj pogrešate. Ko poglabljamo stik s seboj (čuječnost), začnemo graditi subtilne zaznave. In ko dvomimo o sebi, ta dvom žarimo navzven. In včasih je res težko verjeti v svoj glas, še zlasti, če nam cel svet prigovarja, da nismo dovolj dobri.

Drug nasvet, ki vam lahko koristi, je spontana igrivost. Morda  je čas, da se začnete veseliti vsega, kar vas polni in osmišlja. Zdi se, da ste močno navezani na primarno in vašo novo družino, in da še niste vzpostavili tiste potrebne distance in meje, ki vas varuje pred zdrsi v bolečinska jedra generacij.

Vaša mama bo morala z brati odnos urediti sama in najbolj jo lahko podprete tako, da sami ne odigrate istih partij. Kot pišem v knjigi Onkraj razkritja, je zelo pomembno, da znamo razbrati notranje glasove, ki so naši ter vse tiste vplive, ki so povzročeni od zunaj. Torej, kako slediti glasu srca in kako razločevati zrnje od plevel?

Svetujem vam mentalno higieno, obisk svetovalca ali terapevta in redno gibanje. Da se naš um očisti, potrebuje tudi aktivno nego telesa ter redno fizično gibanje. Zdrav duh v zdravem telesu je vodilo, ki zmaguje stoletja.

Ob izkušenem svetovalcu boste izgradili samopodobo in se naučili delovati tvorneje. Takrat pa vas besedno nasilje ne bo doseglo. Vsekakor pa je pomembno, da trezno presodite prehojeno pot, ki ste jo sami prečutili in predihali.

Nujno je, da sami sebi daste veljavo. Afirmacija »Sama sebi sem najboljši prijatelj« lahko pričara nasmeh na obraz.

Pa srečno!

Odgovor je pripravila Lucija Mulej, izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Če imate zanjo vprašanje, ji za brezplačen nasvet pišite na lucija.mulej@budnjani.si v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Prevzela me je starejša ženska, a partnerke ne bi rad izgubil (nasvet strokovnjakinje)

Morda vas zanima tudi: Devi Mohan: Strahu pred bogom nimam več


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)