Prevzela me je starejša ženska, a partnerke ne bi rad izgubil (nasvet strokovnjakinje)

Pisal nam je bralec, ki ne ve, kaj je prav in kaj ne.

22.3.2023 ob 5:45 | Foto: Jacob Lund/GettyImages

Slika avtorja - Lucija Mulej Piše:

Lucija Mulej

izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica knjig

Prevzela me je starejša ženska, a partnerke ne bi rad izgubil (nasvet strokovnjakinje)

Na nas se je obrnil bralec z vprašanjem, ali naj povsem odpre svoja čustva ali naj ostane v varnem razmerju. Njegovo vprašanje:

Po razpadu zakona zaradi nezvestobe partnerke sem se odločil za novo zvezo, z nekaj let mlajšo žensko, ki se mi zdi prava. Razumeva se dobro, imava skupne interese, šport in potovanja. Nekako sem bil zelo zadovoljen z njo, ker se mi zdi, da me ne izkorišča ter da je iskrena.

Bivša se mi ni nikoli odprla, najin odnos je bil bolj ukvarjanje z otroki in iskanje razlogov, zakaj nisva za skupaj. Z novo partnerko pa se v odnosu o vsem pomeniva, imava odprte karte.

Zgodilo pa se je, da sem po naključju spoznal zelo zanimivo starejšo žensko, ki me je prevzela. Z njo imam le poslovni odnos, saj je strokovnjakinja in zelo nedostopna, jo pa dokaj redno srečujem. A do mene je zelo ljubezniva in mi sedaj po nekajmesečnem druženju s to žensko vse, kar sem imel, ni več dovolj. Neprestano mislim nanjo, se trudim čim več izvedeti o njej.

Šele zdaj sem spoznal, da sem imel prazen odnos. Tako z bivšo ženo kot z vsemi ostalimi partnerkami. Že nekajkrat sva se dlje zaklepetala, o življenju, in v njej vidim nekaj, kar se mi zdi, sem iskal od nekdaj.

Sam nisem klasičen moški, rad imam umetnost in glasbo kljub bolj trdemu poklicu. Ne vem, kaj naj naredim. Rad bi tvegal in tej ženski povedal, kaj čutim do nje. Obenem se bojim, da me bo zavrnila. Pa tudi partnerke ne bi rad izgubil, a vse bolj čutim, da ni prava zame.

Prosim za vaše mnenje.

Odgovarja izr. prof. dr. Lucija Mulej: Ljubezen je zadnja skrivnost boga

Spoštovani,

Vaš zapis je iskren in lep. Priča o čarobnosti življenja in o vseh poteh, ki jih prehodimo, vsak zase in kadar se »Bogu Erosu zazdi«, tudi drug z drugim. Lepota ljubezni je v njeni nedorečenosti, v blagi nežnosti, ki nas globoko gane, presune in preobraža.

Zaradi ljudi, ki jih ljubimo, premagujemo vsakovrstne ovire in ni zidu, ki ga ne bi bili pripravljen preplezati … In zdi se, da vas je srečanje s to vašo žensko, ki je strešja, izkušena in medena, prikovalo v poželenje. V nujo odkrivanja, kaj vaju lahko poveže, nadgradi in osmisli.

Zveza, ki jo imate sedaj, je udobna in varna. Med vama je zaupanje živo, skupaj preživljata prosti čas, a takšne odnose imamo tudi z najboljšimi prijatelji ali srčnimi družinskimi člani. Sami zapišete, da čutite neko praznino. Da se vam zdi, da nekaj manjka.

In ko nam nekaj manjka, tok reke naključij poskrbi, da se ozavestimo in prepoznamo v lastni celovitosti. Začnemo iskati tisti manjkajoči del. Vas je ta skrivnostna ženska spomnila na podzavestne občutke o Enosti, zato svet vidite drugače. In ni nujno, da postanete njen partner. Srečamo lahko sle sprememb ali pa sle neizbežnega, ko nas usoda sestavi, kljub težkemu položaju, v večni objem ...

Svetujem vam, da ta klic duše premotrite, se povežete s seboj in prisluhnite notranjemu glasu. V tišini se marsikaj razodene. Seveda se lahko gospe odprete in ja, tvegate. Izgubiti nimate nič, če pa bi v nedogled čakali, bi lahko zgrešili tisti ključni trenutek v času, ki nas dvigne višje v duhu in duši. Verjamem, da se boste odločili prav. Kot pišem v svoji knjigi Pogovori z Erosom, ljubezen nagovori le najbolj pogumne; tiste, ki si upajo tvegati, saj si le ti zaslužijo zvrhan kelih ljubezni, ki prepoji njihovo celostno bit.

 

Odgovor je pripravila Lucija Mulej, izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Če imate zanjo vprašanje, ji za brezplačen nasvet pišite na lucija.mulej@budnjani.si v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: V zakonu škriplje zaradi sestre moje žene (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)