V zakonu škriplje zaradi sestre moje žene (nasvet strokovnjaka)

Prav je, da tudi svakinji jasno poveste, da jo razumete in podpirate, a da mora razumeti tudi vas.

9.3.2023 ob 6:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lucija Mulej Piše:

Lucija Mulej

izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica knjig

V zakonu škriplje zaradi sestre moje žene (nasvet strokovnjaka)

Na nas se je obrnil bralec z vprašanjem, kako rešiti zakon, v katerem so težave, odkar se vanj preveč vmešava svakinja. Njegovo vprašanje:

Z ženo se lepo razumeva, imava dva otroka, in vse nam je teklo zares dobro. Odkar se je njena sestra ločila, se je tudi najina idila spremenila. Ker je bila njena sestra prevarana, je moja žena tudi do mene drugačna, sumničava, naporna in spremenjena.

Ves čas ji dopovedujem, da je med nama vse dobro. A zdi se mi, da njena sestra ne želi, da je med nama dobro. Kot da se trudi nagajati in v naju vnašati dvom. Sam sem se skušal z njo pogovoriti, pa mi reče, da so vsi moški isti.

Pri nas doma je skoraj vsak dan in počasi mi je začelo vse skupaj presedati. Sestra jo zagovarja in pravi, da potrebuje še nekaj časa, da se postavi na noge in da naj jo razumem.

Bralec

Odgovarja izr. prof. dr. Lucija Mulej: Vpliv lahko odmislite, gradite na dobrem odnosu z ženo

Spoštovani,

Verjamem, da vas situacija moti. Seveda je neprijetno, če v naša zasebna življenja prepogosto vstopajo ljudje, ki jih ne povabimo. Pretirana navezanost med družinskimi člani, brati in/ali sestrami je prav tako lahko moteča za zrel partnerski odnos, rast in sodelovanje. Kot opisujete, sta v vašem primeru sestri dokaj soodvisni, delita intimne skrivnosti in si stojita ob strani.

Ločitev je običajno stresna, a po tej odločitvi je treba nadaljevati in pot samote je del procesa zdravljenja. To lahko mirno sporočite ženi, saj bo tudi njo po vsej verjetnosti pretirana prisotnost sestre na neki stopnji zmotila do dobršne mere, ko bo postavila meje. Do takrat pa skušajte počakati in se iz situacije maksimalno naučiti.

Seveda je možno, da je svakinja črnogleda in polna projekcij; lahko ji svetujete terapijo in svetovanje, da se strahov znebi in skuša na izkušnjo pogledati iz drugega zornega kota. A za to je potreben čas in razumevanje.

Vsekakor je modro, da vlagate naprej v odnos z ženo in otroki. To naj bo vaš fokus in cilj.

Ostali procesi bodo izzveneli v času in da, prav je, da tudi svakinji jasno poveste, da jo razumete in podpirate, a da mora razumeti tudi vas in vašo predanost družini. Prepričana sem, da boste našli rešitve. Vse dobro vam želim.

Odgovor je pripravila Lucija Mulej, izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Če imate zanjo vprašanje, ji za brezplačen nasvet pišite na lucija.mulej@budnjani.si v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

 

Preberite še: Partner sovraži moje prijatelje, napada in obtožuje me, kadar sem z njimi

Morda vas zanima tudi: Moj partner svoji prijateljici noče povedati zame, ker mu je priznala, da ji je všeč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)