Zdravnica, na pomoč: Najstnik vsak dan spije pločevinko energijske pijače

Bralka je v skrbeh za najstnika, ki se ne zaveda škodljivosti energijskih pijač.

21.12.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - zdravnica Simona Korenčan, dr. med. Piše:

zdravnica Simona Korenčan, dr. med.

https://www.hisanaturopatije.si/

Zdravnica, na pomoč: Najstnik vsak dan spije pločevinko energijske pijače

V rubriki Zdravnica, na pomoč vam zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo splošnega zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

 

Pozdravljeni,

zanima me, kako škodljive so energijske pijače (Red bull, Monster, Shark ...) in kakšen vpliv in škodo lahko dolgoročno pustijo na telesu oziroma organih najstnika? Doma imamo najstnika, ki dnevno v povprečju spije eno 0,5l pločevinko energijske pijače, kar tako, ne da bi potem šel športat ali kaj delat.

Pravi, da jo pije, ker mu je dobra. Večkrat smo se že pogovarjali o tem, da to ni zdravo in dobro za njegov organizem ampak ne razume oziroma ne neha. Ne znam pa mu podkrepiti nasveta s konkretnimi ugotovitvam ali nevarnostmi. Prosim za pomoč in nasvet, kako naj se pogovorimo z njim in kaj bi ga uspelo odvrniti od teh pijač ali zmanjšati njihovo porabo?

Lep pozdrav Barbara

Barbara, pozdravljeni

Energijske pijače so priljubljene že nekaj časa. Tržijo se v privlačnih, svetlo obarvanih pločevinkah in imajo pogosto okus kot sladek sadni sok, zaradi česar so otrokom še bolj zanimive.

Oglašujejo se za izboljšanje zmogljivosti med vadbo in jih pogosto zamenjujejo s športnimi napitki, kot sta Gatorade ali Powerade, ki vsebujejo sladkor, elektrolite in nekaj arom in se zaužijejo v večjih količinah. Pitje enake količine energijskih pijač lahko resno vpliva na telo. Težava je v tem, da so energijske pijače klasificirane kot prehranski dodatek, ne kot živila in so zato manj pod drobnogledom in strogim nadzorom.

40% otrok iz ZDA, katerih starši so se za pomoč obrnili na  Klicni center za zastrupitve zaradi prekomernega zaužitja energijskih pijač je bilo mlajših od 6 let. Za Slovenijo točnih podatkov ni dostopnih.

Najstniki in mladi odrasli imajo tudi navado eksperimentiranja, zato je bilo mešanje alkohola in energijskih pijač priljubljeno med temi starostnimi skupinami. Mešanje z alkoholnimi pijačami ima lahko usodne posledice, saj kofein prikrije depresorne (zaviralalne) učinke alkohola zaradi svojega stimulatornega učinka. Poleg tega kofein ne vpliva na presnovo alkohola v jetrih in tako ne zmanjša koncentracij alkohol v krvi in posledični opitosti.

Uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih lahko povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanje srčne mišice. Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin kot so kofein, taurin in glukonolakton v primerjavi z odraslimi. Ker nobena od aktivnih sestavin ni primerna za otroke, mladostnike, nosečnice ali doječe matere, uživanje energijskih pijač tem občutljivim skupinam močno odsvetujemo.

Energijske pijače vsebujejo visoke ravni kofeina (80-200 mg, za primerjavo npr.espresso vsebuje 75 mg kofeina), nevarne pa so tudi zaradi taurina in glukuronolaktona. Farmakologija sestavin energijskih pijač predstavlja tveganje za toksičnost kofeina in druge škodljive učinke.

Zastrupitev s kofeinom lahko povzroči tahikardijo, bruhanje, srčne aritmije, epileptične napade in celo smrt. Druge zdravstvene težave, povezane z uživanjem energijskih pijač, vključujejo debelost in erozijo zobne sklenine, ki je posledica kislosti pijače same. Sočasno uživanje kofeina in alkohola je povezano s povečanim tveganim vedenjem pri mladostnikih, slabšo vožnjo in povečano uporabo drugih prepovedanih substanc. Uživanje alkohola, pomešanega z energijskimi pijačami vodi do zmanjšanega zaznavanja opitosti in povečano željo po pitju/večjem pitju v primerjavi s samim uživanjem alkohola. Učinek kofeina na zastrupitev je večji tudi zato, ker so te pijače umetno sladkane in imajo manj saharoze, ki upočasni hitrost praznjenje alkohola iz želodca.

Zastrupitev s kofeinom lahko povzroči tahikardijo, bruhanje, srčne aritmije, epileptične napade in celo smrt. Druge zdravstvene težave, povezane z uživanjem energijskih pijač, vključujejo debelost in erozijo zobne sklenine, ki je posledica kislosti pijače same. 

Taurin je aminokislina, ki je kot gradnik beljakovin prisotna v vsakodnevni prehrani ljudi, vendar v precej nižjih količinah, kot je povprečna vsebnost taurina v  energijskih pijačah (58mg/dan povprečni vnos preko hrane, do 2000mg/dan ob  zaužitju 0,5l energijske pijače). Taurin v organizmu aktivno nastopa v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, njegova glavna vloga pa je regulacija natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in v ledvicah. Zaradi pomanjkanja podatkov ni mogoče določiti največjega dopustnega dnevnega vnosa, hkrati pa še ni raziskan medsebojni vpliv visokih koncentracij taurina s kofeinom, fizično aktivnostjo ali celo z alkoholom, če simuliramo uživanje energijskih pijač.

Glukoronolakton (D-glucurono-γ-lakton) je normalni človeški metabolit glukoze. V povprečju ga energijske pijače vsebujejo med 2000 do 2400mg/l. Pri ljudeh je v ravnotežju z glukoronsko kislino, ki jo najdemo v rastlinah in kot eno od gradnikov veznih živalskih tkiv. Toksikološke študije so izjemno omejene, iz dostopnih pa lahko sklepamo, da človeški organizem brez večjih težav obvladuje manjše količine D-glucurono-γ-laktona, primerljive z dnevnim vnosom preko hrane. Njegov razgradni produkt ksilitol namreč stimulira izločanje insulina, kar bi v večjih količinah in dolgoročno lahko imelo škodljive učinke na zdravje ljudi.

Najboljši nasvet je morda najpreprostejši: otroku svetujte naj posega po vodi večkrat na dan, omejite pitje sladkih pijač na 1-2 kozarca na dan in izogibajte kupovanju pijač, ki vsebujejo sladkor in kofein. V kolikor veste, da vaši otroci občasno z vrstniki uživajo alkohol, jih podučite o nevarnosti pitja alkohola in o mešanju alkohola z energijskimi pijačami.

Lepo vas pozdravljam,

Simona

https://www.instagram.com/simonakorencan.dr.med/

V novi rubriki bo zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno. Prav tako nam lahko pišete vprašanje za psihiatrinjo Lino Klanšek, ki vam bo pomagala ob duševnih stiskah.

oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)