Zdravnica, na pomoč: Mama nam zameri, ker smo se cepili

Drugačno mnenje nam pomaga podvomiti/preveriti lastna prepričanja, razširiti pogled na določeno stvar, se hitreje učiti iz napak, krepiti toleranco.

21.9.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lina  Klanšek Piše:

Lina Klanšek

zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike, Klanšek Inštitut, https://klansek-institut.si

Zdravnica, na pomoč: Mama nam zameri, ker smo se cepili

V novi rubriki bo psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Pozdravljeni zdravnica,

Čeprav nisem več mladostnik, vam pišem in upam, da boste s svojim mnenjem in videnjem odstrli vsaj kakšno dilemo, ki se te dni oziroma zdaj že mesece pojavlja znotraj naše družine. Se pa dotika tudi moje mlajše sestre, ki je dijakinja, torej pismo sodi v vašo rubriko. Gre za prepad med cepljenimi in necepljenimi, ki je nastal tudi znotraj naše družine. Naša mama nam je namreč zabičala, da se slučajno ne bi cepili, da gre pri vsem skupaj za eno veliko manipuliranje z množico, skratka tipične proticepilske zarote zanikovalcev virusa. Niti se ne bom spuščal v to, njenih argumentov nima smisla naštevati. Z očetom je nisva poslušala, sva se cepila in sva jih seveda slišala od nje, še zdaj nama zameri.

Kar me skrbi, je prepričanje, ki ga prenaša na mlajšo sestro, ki se sedaj samotestira, za mamo je to še ena neumnost, sestra pa je vsak dan v večji stiski. In vidim, da ni edina med svojimi vrstniki. Številni imajo starše, ki jim predstavljajo svoje teorije.

Zanima me, kako naj doma presežemo te razlike v mnenju, kako naj se izognemo tej temi? Z očetom si tega želiva, mama pa je zagreta in nam vsak dan predava, kaj je prebrala na najbolj bizarnih spletnih straneh in Facebooku. Vsega imamo že dovolj, saj se skoraj vsak dan na koncu skregamo zaradi tega neumnega virusa!

Hvala za odgovor, Matjaž

Lepo pozdravljeni,

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Verjamem, da se s podobno situacijo soočajo v marsikateri drugi družini, pa tudi med prijatelji, v delovnih okoljih, zato je vaše vprašanje še toliko bolj na mestu.

Družina je sistem, ki zrcali družbo (čas, prostor, kontekst). Tako ne preseneča, da se v vaši družini dogaja to, kar se danes dogaja v celotni družbi, globalno. Žal se med ljudmi ustvarja konflikt, kjer je diskurz precej črno-bel. Naša dojemanje in komunikacija delujeta po principu: “Jaz imam prav in ti narobe” brez vmesne sivine: “Deloma se lahko strinjam s teboj” in z zelo malo sprejemanja mnenja drugega: “S teboj se ne strinjam, vendar vseeno sprejemam tvoje mnenje, sprejemam tebe in te spoštujem.”

Sprejemanje mnenja ne pomeni, da se z mnenjem drugega strinjate.

Pri vas doma ste glede virusa in cepljenja na različnih bregovih, vas pa skrbi za mlajšo sestro, ki je v stiski. Je vaša družina dovolj prilagodljiva, da trenutno situacijo obrne sebi v prid? Je možno, da iz situacije vsi nekaj pridobite in se celo bolj povežete med seboj?

Seveda bi najprej svetovala, da se poskušate doma o vsem skupaj pogovoriti. Verjetno ne bo dovolj le en pogovor, da bodo le-ti postali konstruktivni. Običajno je treba pred začetkom takšnih pogovorov postaviti pravila komuniciranja, morda si jih celo zapišete. Vodilo pogovorov naj bo to, da med seboj ustvarite spoštljivo komunikacijo in sprejemanje mnenja vseh. Sprejemanje mnenja ne pomeni, da se z mnenjem drugega strinjate.

Če ste to že poizkusili, pa se je konflikt ojačeval, potem svetujem, da si izberete skupni cilj. Bi lahko vsi trije, torej vi in starša, stopili na isti breg in pomagali sestri pri tem, da si izoblikuje lastna stališča? Ali lahko ustvarite prostor spoštljive radovednosti in sestri pomagate ustvariti lastno mnenje? Nekaj iztočnic za skupni pogovor je sledečih: ima sestra izoblikovano mnenje ali še išče najbolj ustrezne odgovore zase? Kaj jo doma najbolj spravlja v stisko? Je to konflikt mnenj ali to, da se njeno lastno mnenje ne sklada z maminim/očetovim? Kaj menijo njeni vrstniki? S čim od tega se sama strinja, s čim ne?

So morda prav mlajše generacije tiste, ki nam bodo pomagale naučiti bolj odprtega pogovora in večjega sprejemanja?

Takšen pristop lahko za sestro predstavlja primer, kako v drugih, še tako zahtevnih okoliščinah poiskati stik s seboj in v sebi najti “prave” odgovore zase. Morda je to priložnost, da se nauči slišati sebe in se odločati v skladu z lastnimi vrednotami in prepričanji.

Trenutna situacija tako v vašem družinskem sistemu kot v družbi je lahko razlog vse večjih razhajanj ali pa priložnost za sprejemanje drugačnosti. So morda prav mlajše generacije tiste, ki nam bodo pomagale naučiti bolj odprtega pogovora in večjega sprejemanja? Drugačno mnenje namreč pomaga podvomiti/preveriti lastna prepričanja, razširiti pogled na določeno stvar, se hitreje učiti iz napak, krepiti toleranco. Pogoj za to je zavedanje, da nas osebe, ki mislijo drugače, ne ogrožajo, ne zmanjšujejo naše vrednosti in s svojim mnenjem ne izpodbijajo moje avtonomnosti ali kredibilnosti.

V upanju, da vaša družina (in naša družba) iz trenutne situacije zraste v močnejši, tolerantnejši in bolj povezan sistem, vas prijazno pozdravljam,

Lina

Lina Klanšek, zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike

Inštitut Ljubeča družina

https://ljubecadruzina.si

https://www.facebook.com/ljubecadruzina

Psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek bo redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Preberite še: Znanstvenica v New Yorku: V trgovini, kavarni ali pošti se mi Američani zahvaljujejo za delo, ki ga počnem. Odnos Slovencev pa je nasproten

Morda vas zanima tudi: Zakaj se cepivo proti covidu 19 vbrizga ravno v nadlahtno mišico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)