Zdravnica, na pomoč: Najstnica je spremenila prehrano in ves čas telovadi. Moram ukrepati?

Bralka je v skrbeh za najstniško hči, ki je v času epidemije spremenila način prehranjevanja.

19.7.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lina  Klanšek Piše:

Lina Klanšek

zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike, Klanšek Inštitut, https://klansek-institut.si

Zdravnica, na pomoč: Najstnica je spremenila prehrano in ves čas telovadi. Moram ukrepati?

V novi rubriki bo psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Živijo,

zasledila sem novo rubriko, kjer vas lahko vprašam za mnenje glede moje hčerke. Hvala že v naprej za odgovor.

Zala je stara 15 let, v šoli je zelo uspešna, v prostem času trenira ples. Z njo nikoli nismo imeli težav, vedno je bila pridna in uspešna. V drugem valu korone je začela bolj zdravo jesti. Najprej je iz jedilnika odmaknila vse sladke stvari, nato pa še mastne jedi, obroki so manjši kot prej. Opazila sem, da v sobi pogosto telovadi. Ko sem jo vprašala o tem, je rekla da vadi ples, ker nima več treningov in želi ostati v formi. Veliko časa na telefonu gleda videje o hrani in prebira recepte. Pogosto peče sladice, ki jih sama nikoli ne poje. Ko jo vprašam karkoli glede hrane ali teže, pravi da pretiravam in mi zagotavlja, da je vse v redu.

Mislim, da je izgubila kar nekaj kilogramov, a težko ocenim, ker se oblači v široka oblačila. Ali je situacija zaskrbljujoča? Kaj lahko sama naredim, da ne bi bilo še slabše?

Lepo pozdravljeni.

Pišete, ker vas zanima, če je situacija glede hčerke zaskrbljujoča. Hčerka je spremenila način prehranjevanja, iz diete je izločila najprej ogljikove hidrate, nato maščobe, zmanjšala je količinski vnos živil. Ob tem se giba več kot prej, več prostega časa nameni peki in prebiranju o hrani. Verjetno je prišlo do upada telesne teže.

Marsikateri mladostnik ali mladostnica v obdobju najstništva spremeni pogled in odnos do svojega telesa. Telo se namreč pospešeno razvija in spreminja, kar lahko nekaterim najstnikom predstavlja izziv, celo stisko. V tem obdobju vidimo porast motenj hranjenja, med katerimi so najpogostejše anoreksija, bulimija in kompulzivno prenajedanje.

Skupno vsem motnjam hranjena je to, da hitra prepoznava in vključitev v strokovno pomoč skrajšajo trajanje bolezni in njeno intenzivnost.

V ozadju anoreksije (anorexia nervosa) je moteno zaznavanje lastnega telesa ali posameznega dela telesa, ki ga spremlja izrazit strah pred pridobivanjem telesne mase. Oseba z motnjo hranjenja je običajno preokupirana z razmišljanjem o telesu ali hrani, njeno vedenje pa je usmerjeno v vzdrževanje nizke telesne teže oziroma izgubljanje le-te. Pravite, da se hčerka veliko ukvarja s hrano (prebiranje receptov, peka), sladkim stvarem se izogiba ter redno telovadi- kar bi lahko bilo v funkciji izgube teže ali vzdrževanja nizke telesne teže.

Svetujem vam, da se s hčerko pogovorite in v pogovoru pozornost namenite njenemu počutju in ne zgolj hrani in obrokom. Namen takšnega sočutnega pogovora je razumeti, kaj hči doživlja.

Poleg tega, da mladostniki spremenijo vsebino hrane in zmanjšajo količino obrokov, se pogosto pričnejo izogibati skupnim obrokom. Tipično želijo gibati takoj po obroku, veliko se gibajo čez dan (hodijo po stanovanju, po stopnicah) in so malo oblečeni, da jih zebe in s tem izgubljajo še več kalorij.

Opisujete, da hčerka težave zanika oziroma minimalizira. Najstniki bodo motnjo hranjenja načeloma prikrivali, zato se pogosto zgodi, da starši kar nekaj časa ne opazijo zaskrbljujočih sprememb in jih na to opozorijo sorodniki, učitelji, pediatri. Takrat začnejo sestavljati sliko za nazaj in so presenečeni, kako so lahko spregledali vse te očitne znake težav.

Kot sem že omenila, je zelo pomembno, da se vsake večje spremembe v prehranjevanju hitro prepozna in čim hitreje poišče strokovno mnenje. Svetujem vam, da se s hčerko pogovorite in v pogovoru pozornost namenite njenemu počutju in ne zgolj hrani in obrokom. Namen takšnega sočutnega pogovora je razumeti, kaj hči doživlja, zato vam ni potrebno imeti pripravljenih nasvetov. Poskušajte jo predvsem slišati in razumeti, kaj vam bo povedala. V tej fazi se morda še ni zmožna sama soočiti s tem, da ima težavo. Povejte, da obstajajo strokovnjaki za mlade in predlagajte, da se lahko skupaj obrnete nanj ali pa ga obišče sama, če je takšna njena želja.

V upanju na čim hitrejšo razrešitev težav, Vas prijazno pozdravljam,

Lina

Lina Klanšek, zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike

Inštitut Ljubeča družina

https://ljubecadruzina.si

https://www.facebook.com/ljubecadruzina

Psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek bo redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)