Kolesarka Urška Žigart odkrito o anoreksiji

Dekle Tadeja Pogačarja, ki je tudi sama vrhunska kolesarka, Urška Žigart se je pred kariero športnice soočila z motnjo hranjenja, anoreksijo.

7.5.2021 ob 9:40 | Foto: osebni arhiv | Avtor: Da. M.

Kolesarka Urška Žigart odkrito o anoreksiji

23-letna kolesarka iz Slovenske Bistrice Urška Žigart je v Mmc-jevem podkastu Številke odkrito spregovorila o motnjah hranjenja, s katerimi se je spopadala pred kolesarko kariero. »Moram poudariti, da sama nisem šla skozi najhujšo obliko, nisem bila v centrih za motnje hranjenja. Dokaj hitro sem shujšala, v približno pol leta sem prišla s 50 na 40 kilogramov. Moji starši so hitro posredovali, tako da nisem zapadla v hujšo obliko anoreksije, fizično nisem bila šibka,« je povedala voditelju Slavku Jeriču.

A težave so bile vseeno alarm predvsem za njeno mamo, pripoveduje Urška, ki je zdaj v razmerju z aktualnim prvakom najprestižnejše kolesarske dirke Tour de France, Tadejem Pogačarjem. Mama je takoj ukrepala, poiskali sta strokovno pomoč. Psiholog ji je na subtilen način predstavil njeno motnjo in Urška je spoznala, da ima težavo. »Videla sem, da biti suh ni simptom, to je predvsem odnos do hrane in nadzora. Počasi sem začela brati in ugotovila, da delam določene stvari, ki jih sploh nisem opazila. Vzela sem recimo le pol čigumija, ker sem mislila, da ima cel čigumi preveč kalorij,« je povedala v pogovoru.

V procesu zdravljenja je začela kolesariti in pot jo je peljala do sem, zdaj je članica ekipe Team BikeExchange.

Lani, ravno v času Toura, na katerem je zmagal njen Tadej, pa se je Urška pogovarjala tudi z Mično. Naš pogovor najdete TUKAJ


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)