Zdravnica, na pomoč: Ali se za grizenjem nohtov vedno skriva stiska?

Hčerka si grize nohte, bralko pa zanima, a je zato kriva sama ali gre za navado, ki bo izvenela.

16.11.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Lina  Klanšek Piše:

Lina Klanšek

zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike, Klanšek Inštitut, https://klansek-institut.si

Zdravnica, na pomoč: Ali se za grizenjem nohtov vedno skriva stiska?

V rubriki vam psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Lepo pozdravljeni,

Zasledila sem vaše odgovore na portalu Mična in ob tem pomislila, da bi lahko z mnenjem pomagali tudi moji hčerki oziroma meni svetovati, kaj lahko v družini naredimo glede problema. 9-letna hči si namreč že leta, še iz vrtca, grize nohte. Kot dojenček ni sesala prsta, imela je dudo. Potem pa kar naenkrat, ne spomnim se natančno kdaj, zagotovo pa že v vrtcu, povsem pogrizeni nohti. Kot družina nismo doživeli kakšnega pretresa, da bi lahko rekla, da jo je to strlo, tudi v vrtcu ni doživljala stisk, kakor jih tudi zdaj v šoli ne. Je pa zelo ambiciozna, zelo veliko ji pomenijo dobre ocene in dobri rezultati na športnem področju, a tudi to se mi za otroke ne zdi nič nenavadnega. Z možem ji kakšnih neuspehov nikoli nisva očitala, niti slučajno kaznovala. Edina stvar, na katero pomislim, ko se vprašam, kaj bi jo lahko ''matralo'' je, da ji zelo pomeni sprejetost v družbi vrstnikov, precej se ukvarja s tem, kdo se s kom druži, sama bi bila prijateljica z vsemi in ne razume, zakaj dekleta en teden izberejo eno, drug teden drugo prijateljico.

Stanje se mi sicer ne zdi alarmantno, se pa sprašujem, ali je za grizenjem nohtov vedno neka notranja stiska ali gre pač samo za navado, grdo navado, ki jo težko opustijo? Kako ji lahko pomagam, da bi z grizenjem prenehala?

Že vnaprej hvala za vaš nasvet! 

Lepo pozdravljeni,

Najlepša hvala za Vaše vprašanje.

Področje, ki ste ga odprli, je zelo aktualno, saj se navade, kot so grizenje nohtov, vrtenje po nosu, sesanje palca, igranje z lasmi pojavljajo zelo pogosto, in sicer pri otrocih vseh starosti.

Če se osredotočimo samo na statistiko grizenja nohtov, naj bi po nekaterih podatkih nohte grizlo 30% otrok starih med 7 in 10 let in celo nekaj več, 45% mladostnikov.

Sprašujete, ali je razlog za grizenje nohtov pri vaši hčerki notranja stiska ali gre “zgolj” za navado. Razlogov je lahko več: samotolažba, brezdelje ali kopiranje vedenja, ki so prerastli v navado. Nekateri otroci, ki so telesno bolj nemirni, se tako telesno sprostijo, tisti bolj tesnobni se s tem pomirijo.

Če je grizenje nohtov pri vaši hčerki blago (torej ne prihaja do poškodb obnohtja ali lokalnih vnetij), če je avtomatično in nezavedno (npr med gledanjem televizije) ali je vezano na specifično situacijo (npr test v šoli), potem to vedenje ni alarmantno. Če se grizenje nohtov prične nenadno in je intenzivno, če so pridružena druga ponavljajoča vedenja (npr puljenje las, praskanje kože) ali prihaja do poškodb obnohtja, česar sicer pri hčerki ne opisujete, potem svetujemo strokovno pomoč.

Odsvetujemo kritiziranje v smislu: “To se ne spodobi za takšno punco, kot si ti”, “Prestara si za to!”, “Fuj!”, saj se vedenju pridruži še občutek sramu.

Prvo pravilo za starše, ki se soočajo z navadami otrok, je to, da se poskušajmo izogniti poslabšanju stanja, kar v tem primeru pomeni ojačanje navade. Marsikatere navade pri otrocih do 3. let starosti so kratke, prehodne, zato ni potrebno, da otroka nanje stalno opozarjamo. Tudi pri starejših otrocih, kot je stara vaša hči, lahko z neustreznim opozarjanjem, vzorec vedenja ojačamo. Odsvetujemo kritiziranje v smislu: “To se ne spodobi za takšno punco, kot si ti”, “Prestara si za to!”, “Fuj!”, saj se vedenju pridruži še občutek sramu. Odsvetujemo tudi kaznovanje- nekateri otroci lahko kot kazen doživijo že lakiranje nohtov z lakom grenkega okusa.

Za spremembo navad je potreben čas, načeloma vsaj 3 mesece. Začetni cilj naj bo to, da se grizenje nohtov zmanjša brez pričakovanja, da povsem izzveni. S hčerko se pogovorita o njeni navadi in preverite njeno motivacijo za prenehanje grizenja nohtov ter kateri od pristopov ji najbolj ustreza. Namesto “ne grizi” lahko izbereta drug znak ali na primer blag dotik rame, predlagajte, da skupaj uredita nohte in poiščeta predmete, s katerimi hčerka se lahko zamoti.

Pri spremembi navad je potrebna potrpežljivost in vztrajnost. Veliko obojega vama želim in prijazno pozdravljam,

Lina

Lina Klanšek, zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike

Inštitut Ljubeča družina

https://ljubecadruzina.si

https://www.facebook.com/ljubecadruzina

Psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek bo redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Prav tako nam lahko pišete glede pediatričnih težav. Za splošna vprašanja o otrokovem zdravju je na voljo zdravnica Simona Korenčan.

Preberite še: Zdravnica, na pomoč: Hčerka se je nenadoma odselila

Morda vas zanima tudi: Zdravnica, na pomoč: Najstnica je spremenila prehrano in ves čas telovadi. Moram ukrepati?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)