Očetova partnerica uporabila zvijačo, da sva z bratom ostala brez premoženja (nasvet strokovnjaka)

Na nas se je obrnil bralec z vprašanjem, ali ima kakšne možnosti pri očetovi oporoki.

20.3.2023 ob 4:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Očetova partnerica uporabila zvijačo, da sva z bratom ostala brez premoženja (nasvet strokovnjaka)

Njegovo vprašanje:

Moj oče, ki je nedavno preminil, se je razvezal od moje mame pred več kot desetimi leti, zadnje dve leti pred smrtjo pa je živel s svojo partnerico, ki ji je zapustil tudi svoje premoženje (stanovanje in veliko kmetijsko zemljišče). Ker je vedno govoril, da bova njegovo premoženje dedovala jaz in brat, sem skoraj prepričan, da ga je partnerica z zvijačo pripravila do tega, da je premoženje napisal nanjo. Imava z bratom kakšne pravne možnosti?      

Odgovarja pravnik Mag. Boštjan J. Turk: 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

Določene možnosti imata. Takšna oporoka je namreč neveljavna, saj 60. člen zakona o dedovanju jasno določa, da je oporoka v primeru, če je bil oporočitelj z grožnjo ali s silo prisiljen, da jo je napravil, ali če se je odločil, da jo napravi zaradi zvijače ali zaradi tega, ker je bil v zmoti, neveljavna. Grožnja, sila ali zvijača imajo za posledico neveljavnost oporoke tudi tedaj, če izvira od tretje osebe.

Prav tako velja, da je tisti, ki s silo ali grožnjo prisili zapustnika, ali ga z zvijačo pripravi do tega, da oblikuje ali prekliče oporoko ali kakšno določilo v njej, ali pa mu prepreči to storiti, dedno nevreden, da deduje po njem, kar pomeni, da bi lahko bila očetova partnerica tudi dedno nevredna.

Vendar pa bosta morala njeno dedno nevrednost (to, da je očeta zvijačo, ali morda celo grožnjo ali silo prisilila, da je oporoko napisal v njeno korist), dokazati. Pri tem vama bodo lahko v pomoč tudi kakšne priče, ki so poznale njun odnos.

 

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

 

Preberite še: Kako naj izplačam solastnika hiše in ali mi ta lahko povzroča kakšne težave? (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Stara sem 50 let in živim z veliko krivdo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)