Kako naj izplačam solastnika hiše in ali mi ta lahko povzroča kakšne težave? (nasvet strokovnjaka)

Na nas se je obrnil bralec z vprašanjem, kako urediti delitev nepremičnine v solastnini.

13.3.2023 ob 7:47 | Foto: Getty

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Kako naj izplačam solastnika hiše in ali mi ta lahko povzroča kakšne težave? (nasvet strokovnjaka)

Njegovo vprašanje gre takole:

Prosil bi vas za odgovor na mojo pravno dilemo. Po sili razmer sem postal solastnik starejše hiše v okolici Ljubljane. Hiša je stara, v precej slabem stanju in potrebna temeljite obnove. Sam sem v hišo že precej vlagal, medtem ko solastnika ta hiša sploh ne zanima. Glede na to, razmišljam, da bi ga izplačal in sicer na način, da bom lahko s hišo upravljal sam. V zvezi s tem vas sprašujem, kako naj se tega lotim in ali mi lahko solastnik pri tem povzroča kakšne težave?

Odgovor pravnika Mag. Boštjana J. Turka: 

Zahvaljujem se za vaše zanimivo vprašanje.   

Delitev nepremičnine v solastnini je v stvarnem pravu mogoče opraviti na več načinov. Uveljavljeno je splošno načelo, v skladu s katerim ima vsak solastnik pravico, da ob vsakem času zahteva delitev stvari (izjema je uveljavljena za nekatere nepremičnine, denimo za zaščitene kmetije, ki se ne smejo deliti).

Časovno gledano pa zakon postavlja edino omejitev, da se solastnine ne more razdeliti ob »neprimernem času«, pri čemer je vprašanje, kdaj gre za neprimeren čas, seveda dejanske narave.

Nepremičnino v solastnini je mogoče razdeliti tudi na osnovi sporazuma, tako, da bi vi postali lastnik celotne nepremičnine, v zameno pa bi solastniku izplačali njegov delež. 

V primeru, če se s solastnikom ne bi mogla dogovoriti za sporazumno delitev, lahko zahtevate tudi sodno delitev solastne nepremičnine.

V tem primeru morate na sodišču izrecno uveljavljati, da nepremičnina v celoti pripade vam, solastniku pa bi izplačali sorazmerni del prodajne cene, ki jo sicer določi sodišče. Pri izračunu višine tega izplačila je treba upoštevati tudi vaša vlaganja v ta nepremičnino. 

Naj vas opozorim tudi na to, da lahko solastnik, ki se ne strinja z delitvijo, zahteva odlog delitve, a največ za tri leta, pa še to le v primeru, če bi izkazal močan interes, da se nepremičnina še nekaj časa ne bi delila (denimo zdravstvene težave, družinske težave, ipd.).

Poudarjam, da mora biti njegov interes glede odloga delitve močnejši od vašega interesa, da se nepremičnina čim prej razdeli, pri čemer je vaš argument, da solastnik ne prispeva ničesar k vzdrževanju te nepremičnine, vsekakor zelo tehten.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Občina bi rada gradila na moji zemlji, ali lahko zahtevam odškodnino

Morda vas zanima tudi: S to specialiteto iz cvička je na evropskem kuharskem prvenstvu navdušila Slovenka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)