Zdravnica, na pomoč: Kljub zdravi prehrani in športu ves čas pridobivam kilograme

Zdravnica Simona Korenčan dr. med. tokrat odgovarja na vprašanje, zakaj lahko prihaja do kopičenja kilogramov kljub temu, da živimo zdravo.

6.4.2022 ob 5:20 | Foto: Unsplash

Slika avtorja - zdravnica Simona Korenčan, dr. med. Piše:

zdravnica Simona Korenčan, dr. med.

https://www.hisanaturopatije.si/

Zdravnica, na pomoč: Kljub zdravi prehrani in športu ves čas pridobivam kilograme

Zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije, redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo splošnega zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, stara sem 29 in moja težava je, da se ves čas bojujem z odvečnimi kilogrami. Čeprav se prehranjujem zdravo in se vsaj trikrat na teden ukvarjam z športom (pilates in hoja v hribe), se mi kilogrami ves čas kopičijo. Ali veste, kaj bi lahko bil vzrok za to? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav! Lia

ODGOVOR

Pozdravljeni!

Ponavadi ob pridobivanju telesnih kilogramov sprva pomislimo na težave s ščitnico. Pomembno je, da imamo v mislih, da je lahko za tako stanje krivo pomanjkanje železa, za kar so ogrožene predvsem nosečnice, doječe mamice in majhni otroci.

Ščitničnega hormona je nerazložljivo premalo, ženske pa pridobivajo na teži, krivo pa je pomanjkanje železa. 

Poleg tega, da železo vpliva na delovanje ščitnice pa vpliva tudi na občutljivost hipofize za TSH, ki deluje kot stimulativni hormon za ščitnico.

Če pa je v telesu istočasno pomanjkanje železa in cinka, lahko to še poslabša anemijo, saj je cink potreben za normalno nastajanje eritrocitov. 

Poleg tega pa jemanje večjih količin železa negativno vpliva na absorpcijo cinka in poslabša pomanjkanje, zato jih ne smemo jemati hkrati in nikoli ne na prazen želodec.

Poleg tega je tudi baker potreben za normalno nastajanje eritrocitov in metabolizem železa, zato je smiselno pogledati tudi zaloge bakra v telesu. Tako kot cinka tudi bakra ne smemo jemati skupaj z železom. 

Če pa oseba iz različnih razlogov jemlje tudi večje količine kalcija, se tudi za kalcij odsvetuje, da se jemlje hkrati z železom, ker večje količine kalcija zavirajo absorbcijo bakra, zato ju ne smemo jemati skupaj.

Opozorila bi še na to, da se ob pomanjkanju železa pogosto pokaže tudi pomanjkanje vitamina A, ker vitamin A vpliva na izločanje železa iz njegovih skladiščnih mest.

Imejte v  mislih, da vas dlje časa trajajoča anemija ogrozi tudi za obremenitev s težkimi kovinami.

Kot je iz tega članka razvidno, so človekove težave vedno večplastne, zato vsaka oseba potrebuje individualen pristop k reševanju njenih težav. 

Lepo vas pozdravljam,

Simona

https://www.instagram.com/simonakorencan.dr.med/

Zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije, redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno. Prav tako nam lahko pišete vprašanje za psihiatrinjo Lino Klanšek, ki vam bo pomagala ob duševnih stiskah.

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)