Zaradi otrok sem neprespana, imam občutek, da sem tik pred izgorelostjo (nasvet strokovnjakinje)

Na nas se je obrnila mlada mamica, ki se sooča s službenimi obremenitvami in neprespanostjo.

30.3.2023 ob 2:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - zdravnica Simona Korenčan, dr. med. Piše:

zdravnica Simona Korenčan, dr. med.

https://www.hisanaturopatije.si/

Zaradi otrok sem neprespana, imam občutek, da sem tik pred izgorelostjo (nasvet strokovnjakinje)

Njeno vprašanje se glasi:

Spoštovana Simona,

Sem mama dveh otrok, mlajši še nima dveh let, torej sem se pred šestimi meseci vrnila nazaj v službo, naše noči pa še niso mirne in že skoraj dve leti ne spim v kosu osem ur. Dokler sem bila na porodniškem dopustu, me to seveda ni tako izčrpavalo, kot me zdaj, ko moram biti čez dan učinkovita v službi, kjer pa dobivam vedno več zahtevnih nalog.

Čutim, da se v mojem telesu dogajajo spremembe, glavoboli so vse pogostejši, imam navale apetita. Strah me je, da sem pred tem, da izgorim. Ker se o izgorelosti vedno bolj opozarja, se zavedam, da moram poskrbeti za svoje zdravje, a v tem tempu preprosto ne gre. Zanima me, kakšni so simptomi izgorelosti, morda sem že tam? Kakšen je vaš nasvet, kako si lahko pomagam stopiti iz tega kroga nenehne utrujenosti?

Odgovarja zdravnica Simona Korenčan: Preverite hormone

Pozdravljeni,

Imeti otroka je ena največjih radosti, ki jo ženska lahko doživi. Ustvarjanje novega življenja je čudežno, življenjsko spremenljivo in monumentalno. Prvič videti svoje dojenčke v obraz je čudovit trenutek ljubezni, kakršnega še ni bilo, vendar lahko ta čarobna življenjska sprememba povzroči tudi popolno nevihto, ki destabilizira žensko psiho.

To, kar opisujete, bi lahko pripisali poporodni izčrpanosti, ki lahko traja tudi do tri leta po porodu. Poporodna izčrpanost je izraz, ki se uporablja za opis pojava, pri katerem novopečene matere po porodu občutijo simptome utrujenosti, možganske megle, nihanja razpoloženja in druge zdravstvene težave. Čeprav natančni vzroki za poporodno izčrpanost še niso popolnoma pojasnjeni, obstaja več dejavnikov, ki lahko prispevajo k temu.

Eden glavnih dejavnikov je fizični davek nosečnosti, poroda in nato dojenja na žensko telo. Že nosečnost lahko načne zaloge hranil, nato pa jo porod, predvsem pa dojenje dodatno zmanjšata, saj so mikro in makrohranila usmerjeni k plodu, zaradi česar imamo mamice pogosto nizko raven pomembnih vitaminov in mineralov, ki bi jih v tem kritičnem obdobju sploh potrebovale.

60 % materinih hranil je v nosečnosti usmerjenih k novorojenčku, pri ostalih sesalcih je ta delež bistveno manjši, približno 20 %.

To lahko skupaj s fizičnimi zahtevami skrbi za novorojenčka povzroči utrujenost in druge simptome.

Pri svojem delu z ženskami, ki imajo postnatalno izčrpanost, opažam, da imajo pogosto pomanjkanje enega (ali več) izmed naslednjih nutrientov: železa, cinka (zaradi cinka je pogosto tudi pomanjkanje železa), vitamina B12, vitamina D, bakra, magnezija.

Drug dejavnik so hormonske spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo in po porodu. Hormoni, kot so estrogen, progesteron in prolaktin, igrajo ključno vlogo pri nosečnosti in dojenju, lahko pa vplivajo tudi na razpoloženje in raven energije ženske.

Nazadnje stres in pomanjkanje spanja prav tako močno prispevata k poporodnemu izčrpavanju. Skrb za novorojenčka je lahko izjemno stresna, pomanjkanje spanja in prekinitev cirkadianega ritma pa lahko še poslabša utrujenost. Poleg same prekinitve spanja je pomembno vedeti, da kvaliteto spanja dodatno poslabša dejstvo, da je spanje mamic prepleteno s psihološkimi, mentalnimi in čustvenimi komponentami.

Poleg tega pa drastična sprememba vloge novopečene matere pogosto spremlja socialna izolacija, ki lahko škodljivo vpliva na fiziološko dobro počutje ženske.

Pri svojem delu z ženskami, ki imajo postnatalno izčrpanost, opažam, da imajo pogosto pomanjkanje enega (ali več) izmed naslednjih nutrientov: železa, cinka (zaradi cinka je pogosto tudi pomanjkanje železa), vitamina B12, vitamina D, bakra, magnezija, elementov v sledovih (molibden, mangan, jod, selen - pomanjkanje selena se lahko odraža v slabši ščitnični funkciji).

Sama pogosto svetujem ženskam, ki jih obravnavam tudi kontrolo estrogena (pogosto je estrogen prej povišan kot znižan), progesterona, ščitničnih hormonov in kortizola.

Če hormoni niso v optimalnem razmerju, lahko to izjemno vpliva na vaše razpoloženje. Npr. znižan progesteron lahko povzroča nespečnost, anksioznost, endometriozo, nizek libido, zadrževanje vode itd.

Svetujem vam, da kljub vašim obremenitvam ne pozabite na kvalitetno prehrano.

Kljub temu, da navajate navale apatite, vam svetujem obroke, bogate z zdravimi maščobami, ki so pomembne za sintezo hormonov, možgansko funkcijo in energijo. Pomemben je tudi zadosten vnos sestavljenih ogljikovih hidratov, saj iz njih črpate energijo. Če zamenjate preproste ogljikove hidrate za sestavljene ogljikove hidrate, imate manjša nihanja v krvnem sladkorju in inzulinu in ste posledično tudi bolj siti in manj utrujeni.

Beljakovine pa so pomembne tudi v večernem obroku. Povprečno jih ženske potrebujemo med 45-60 g, v času dojenja pa še dodatnih 20 g.

Poleg tega imajo ženske pogosto prenizek vnos ogljikovih hidratov in spuščajo proteine predvsem v večernih obrokih.

Svetujem vam tudi, da imate enkrat na teden aktivnost, ki vas veseli in je namenjena samo vam. Aktivnost, kjer ne igrate vloge mame, partnerke ali zaposlene.

Vsekakor niste edina, ki se sooča s tovrstnimi težavami. Glede na vse napisano je morda smiselno, da o svojih težavah spregovorite s strokovnjakom, ki vas bo celostno obravnaval in usmeril na pravo pot k boljšemu psihofizičnemu počutju.

Odgovor je pripravila zdravnica Simona Korenčan, dr. med, ki se ukvarja s celostnim zdravljenjem. Če imate zanjo vprašanje na temo naravnega zdravljenja , ji za brezplačen nasvet pišite na simona@hisanaturopatije.si, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Hči je veliko na TikToku, v njej se kopiči jeza, nasilna je bila tudi do mene (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Pehtran: tej začimbi so včasih rekli zmajevo zelišče (in to je razlog)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)