Psihiatri razkrivajo: to so osebe, ki so najbolj nagnjene k izgorelosti

Obstaja določen tip osebnosti, pri katerem je tveganje za izgorelost najvišje.

26.1.2023 ob 6:56 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Psihiatri razkrivajo: to so osebe, ki so najbolj nagnjene k izgorelosti

Psihiatri z avstralske univerze New South Wales so se poglobili v sindrom čustvenega izgorevanja, bolj znanega pod imenom izgorelost ali burn out sindrom in odkrili, da je določen tip osebnosti posebej dovzeten zanj.

Kaj povzroča izgorelost in kako se odraža

Izgorelost izzove kronični stres, zanjo pa je značilno pomanjkanje energije, občutek fizične izčrpanosti, družbena izolacija in manjša učinkovitost.

Oseba, ki se z njo sooča, je praviloma preobremenjena z delom in opravili, ima nešteto nalog, a se z njimi ne more spopadatii, saj njena učinkovitost strmo pada.

Tisti, ki so deležni tega sindroma pogosto tožijo tudi, da niso sposobni jasnih misli, saj imajo občutek, da njihove možgane obdajajo meglice.

Kdo je najpogosteje žrtev

Z analizo tega sindroma so strokovnjaki prišli do zaključka, da so zanj najbolj dovzetni perfekcionisti.

Ti so namreč do sebe zelo zahtevni, si zadajajo naloge, ki jih je težko, če že ne kar nemogoče izpolnjevati, preobremenjeni so s popolnostjo.

Vse to v njih zbuja ogromno stresa in niža zadovoljstvo, kajti tudi, ko nalogo opravijo, s dosežkom največkrat niso zadovoljni.

Ni vse izgubljeno

Kako se osvoboditi perfekcionizma in s tem znižati tveganje za izgorelost? Skupina psihiatrov niza sleče korake:

  • Namesto, da razmišljate, da mora biti vse, kar storite, popolno, se osredotočite na realne cilje in na zadovoljive rezultate.
  • Vselej imejte v mislih, da so napake vedno mogoče. Seveda se jim poskušajte ogniti, a kadar do njih vseeno pride, nanje ne glejte kot na tragedije. Iz napak se skušajte učiti.
  • Zdrava mera samokritike je dobra, kadar je te preveč, pa žal vodi v nizko samozavest, preobremenjenost, nezadovoljstvo in posledično tudi v izgorelost.
  • Vedno, vedno si vzemite čas za odmor. Čeprav vas čaka še veliko obveznosti, si privoščite predah, počitek, spanec, redne obroke in se ukvarjajte z dejavnostmi, ki vas sproščajo ter vam prinašajo veselje.

Povzeto po portalu mondo.rs.

Preberite še: Anja Ramšak o vsakodnevnih napadih panike: »Mislila sem, da bom umrla«

Morda vas zanima tudi: To je razlog, zakaj morate opustiti nenehno ugajanje drugim


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)