Sedem mesecev trpljenja: znana Slovenka razkrila, kaj jo je doletelo

Izgorelost, bolezen sodobnega sveta, je kot strela z jasnega zadela ženo priljubljenega RTV-jevca.

20.10.2022 ob 9:38 | Foto: Mediaspeed | Avtor: P. Pa.

Sedem mesecev trpljenja: znana Slovenka razkrila, kaj jo je doletelo

Izgorelost ali burnout je po mnenju mnogih strokovnjakov bolezen sodobne družbe. Gre za neznosen občutek čustvene, kognitivne in telesne izčrpanosti, do katerega običajno pride zaradi izjemnega ali dolgotrajnega stresa, tako na delovnem mestu kot tudi na osebnem področju.

Z izgorelostjo se srečuje in spopada vse več ljudi, med temi, ki so odkrito spregovorili o tem so tudi številni znani Slovenci.

Aljoša Bagola je o tem napisal celo knjigo z naslovom Kako izgoreti … in vzeti življenje v svoje roke in v javnosti večkrat povedal, kako se je spopadel z njo in jo uspešno premagal.

Leta 2018 je izgorelost spravila v bolnišnico tudi priljubljenega radijskega voditelja Denisa Avdića. Sedem let je vstajal zgodaj zjutraj, delal na radiu, televiziji in zvečer imel predstave. Povedal je, da mu je naenkrat zmanjkalo goriva in da lahko izgorelost vodi v depresijo.

 

Panika, depresija in kolaps

Še ne dolgo nazaj se je z izgorelostjo borila tudi njegova sodelavka Anja Ramšak. O svoji izkušnji je spregovorila v podkastu z Nino Gaspari in razkrila, da je imela dve leti panične napade, ki so v nekem trenutku privedli do kolapsa.

Ko je začutila, da je telo ne upošteva in da ne zmore več, je bila v takšnem šoku in stresu, da ni mogla poklicati niti rešilca. Na pomoč ji je priskočil prav Avdić, ki jo je odpeljal domov, na Koroško.

Kaj točno se je dogajalo z njo, ni povedala, je pa razkrila, da so vse skupaj označili za izgorelost.

»Temu pravijo izgorelost, povezano z določenimi depresivnimi epizodami, anksioznostjo, boleznimi sodobnega sveta, preobremenjenega uma in premalo odprtega srca, predvsem do sebe. Znašla sem se v stiski.«

Izgorelost je v posteljo priklenila tudi znano slovensko pevko in voditeljico Nino Osenar, ki se po petletni pavzi konec meseca vrača pred televizijske kamere v vlogi voditeljice Popevke 2022.

Sedem mesecev boja

Da izgorelost lahko doleti vsakega izmed nas in kako hudo se je izkopati iz nje, pa je v teh dneh razkrila še ena znana Slovenka. Svoj boj in svojo stisko je na Instagramu razkrila žena znanega slovenskega voditelja Davida Urankarja, Ajda Urankar.

Svojim sledilcem je s čustvenim zapisom razkrila, da se ji zdi, da ima po sedmih mesecih glavo spet končno nad gladino.

Svojo izkušnjo, kako jo je iznenada izgorelost potolkla, je delila s svojimi sledilci v upanju, da bo komu s tem, ki je na robu, ali pa je že padel v njo, pomagala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ajda Rotar Urankar (@ajdaru)

 

»Ko sem pred meseci čakala na pregled, sem mislila, da se življenje pred mano ustavlja. Kako kristalno jasno se postrojijo prioritete, ko misliš, da gre zares.

In kako hitro spet popadajo, ko izveš, da so vsi izvidi ok. Ah, kakšno nepotrebno dramo sem naredila. Trikrat odspim, pa sem nazaj v zagonu. Glava melje, glava gre, telo spet reče ne.

Tri dni sesuta, tri tedne kot nova. Poznam to foro, ne boš me. Spet.

Stop. Panični napad. Je zdaj dovolj?

Telo, kaj se pa greš? "Ajda, to je izgorelost." Izgorelost? Ha! Pa kaj še.

Panični napad. Dovolj? Panični napad. Dovolj. Google. Symptoms of burnout. Pozdravljeni, rada bi prišla na terapijo. Izgorela sem.

Ne vem, kaj bi brez take neverjetne podpore Davida, družine, prijateljic in nekaterih posameznikov tukaj. Ena od mnogih stvari, ki sem jih spoznala v zadnjih 7 mesecih je, da je na tem svetu kar precej ljudi z ogromno sočutja, potrpljenja in čudovitimi srci.

In tako kot so oni pomagali meni, upam, da lahko jaz pomagam komu naprej. Vse bo ok. Vse je ok.«

Preberi še: To je razlog, zakaj morate opustiti nenehno ugajanje drugim

Morda te zanima tudi: Aljoša Bagola: "Ljudje si ne dovolimo napak in to nas hromi" (uspešni Slovenci iskreno o vzponih in padcih, 2. del)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)