Zobozdravniki opozarjajo: To je za zobe najslabša hrana

Na seznamu zobem najmanj prijazne hrane in pijače je nekaj presenetljivih živil.

5.9.2023 ob 9:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zobozdravniki opozarjajo: To je za zobe najslabša hrana

Lepi in zdravi zobje so nepogrešljivi za sijoč nasmeh, za dobro počutje in za splošno zdravje.

Da bi bili in ostali takšni, je treba skrbeti s primerno higieno, obiski pri zobozdravniku in tudi z izogibanjem živilom, ki jim najbolj škodujejo.

Zobozdravniki nizajo, katera sodijo v to skupino.

Agrumi

Čeprav so agrumi, kamor sodijo limone, mandarine, pomaranče, grenivke in podobni sadeži, zdravju prijazni, saj vsebujejo veliko vitamina C in drugih koristnih snovi, zaradi visoke vsebnosti kislin spremenijo vrednost pH v ustni votlini, zaradi povečane kislosti pa lahko pride do poškodb sklenine in erozije dlesni, opozarja stomatolog Jossen Gastelum in dodaja, da je po krepčanju s temi sadeži priporočljivo usta splakniti s čisto vodo in s ščetkanjem zob počakati vsaj pol ure, da se zaradi kisline zmehčana sklenina znova utrdi.

 Lepljive slaščice

Nobene slaščice zobem niso prijazne, a lepljive, denimo karamela, gumijasti bomboni in podobno so daleč najslabša izbira, opozarja stomatologinja Kim Capehart:

"Zaidejo v skrite predele med zobni, od koder jih je težko odstraniti in na ostankih se množijo bakterije, ki škodujejo zobem."

V prid lepih in zdravih zob se odpovejte karameli. Foto:  Liudmila Chernetska/Gettyimages

Kruh in krekerji

Zakaj? Ker lahko ostanki zaidejo med zobe in na mesta, kjer jih zobna ščetka in zobna nitka ne dosežeta, na ostankih pa se množijo zobem neprijazne bakterije. Poleg tega škrob iz njih razpade v sladkor, s čimer se poviša tveganje za zobno gnilobo.

Gazirane in energijske pijače

Sladke pijače so slabe za zobe. Še večji učinek nanje imajo gazirane, ki zaradi kislosti spreminjajo vrednost pH v ustih, kislina, ki ob tem nastane, je slaba za dlesni in zobe.

Iz enakega razloga se je dobro izogibati energijskim napitkom.

Gazirane pijače v ustih povečajo kislino, ta pa škoduje zobem in dlesnim.

Kava

Kavopivci pozor! Vseeno je, ali pijete kavo s sladkorjem sladili ali brez obojega, kislina iz nje ni najbolj prijazna do zobne sklenine in dlesni, poleg tega kava obarva zobe.

Še večji negativni učinek ima sladka kava, ki se ji pridružijo še negativni učinki sladkorja, na ostankih katerega se v ustih množijo zobem neprijazne bakterije.

Led

Grizljanje ledu se morda zdi nedolžno, saj je praktično iz vode, a to početje do zob ni ravno prijazno.

Capehartova opozarja, da hitra sprememba temperature v ustih povzroči nelagodje in izzove preobčutljivost zob, sam led lahko na sklenini pusti poškodbe.

Kaj je boljše

Za zdravje zob namesto po prej naštetih raje posegajte po hrustljavi zelenjavi, ki spodbuja nastajanje sline in na naravni način očisti zobe, sir in drugi mlečni izdelki zaradi kalcija prav tako koristijo zobem, najboljša pijača za zdravje ustne votline pa je voda.

Hrustljava zelenjava spodbuja nastajanje sline, ki na naraven način čisti zobe.

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Najhujše napake pri ščetkanju zob

Morda vas zanima tudi: Obsedenost s telesno vadbo (v ozadju so lahko psihološki vzroki)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)