Trije jutranji rituali, ki se jih večina loti popolnoma narobe

Si zjutraj najprej umijete zobe ali pojeste zajtrk? Ste vedeli, da je postiljanje postelje, takoj ko vstanete popolnoma v neskladju s priporočili?

3.1.2021 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. K.

Trije jutranji rituali, ki se jih večina loti popolnoma narobe

Jutranji rituali so med nami popolnoma drugačni. Včasih se v nekaterih stvareh ne strinjate niti s svojim partnerjem, vendar tako kot povsod v življenju, tudi tukaj veljajo določena pravila. Preverili smo tri najbolj pogoste dileme, ki se pojavijo ob jutranjih obredih. 

Umivanje zob pred ali po zajtrku?

Priporočljivo je umivanje dvakrat na dan. Takrat moramo očistiti zobe res temeljito. Jutranje čiščenje naj bo takoj, ko se zbudimo. Ko pozajtrkujemo, si odstranimo ostanke hrane. Najbolj natančno pa naj bo čiščenje pred spanjem. Uporabimo zobno kremo s fluoridi in po umivanju ne splakujemo ust. Uporabimo tudi zobno nitko, zlasti če imamo tesne medzobne prostore. Po čiščenju ne uživamo nobene hrane več. Vse raziskave kažejo, da imajo judje, ki so si ščetkali zobe dvakrat dnevno, manj kariesa kot tisti, ki so zobe umivali enkrat na dan.

Postiljanje postelje takoj, ko vstanete

Čeprav se sliši odlično in gre za lepo navado, boste s strani strokovnjakov naleteli na dvomljive poglede. Mama torej ni imela prav, ko nas je učila, da je zjutraj treba pospraviti posteljo. Med spanjem se namreč potimo, na naši posteljnini pa se nabere na tisoče mikroorganizmov, ki se jih sploh ne zavedamo. Rezultati so pokazali, da ljudje spimo v leglu pršic. Ena postelja povprečno vsebuje kar 1,5 milijona pršic. Se sprašujete, kaj ima to veze pri pospravljanju postelje?

 

Pospravljanje postelje izboljša pogoje življenju pršic, namreč te živijo v vlažnih, temnih in hladnih prostorih. In ravno to je pospravljena postelja. Za pršice so najbolj neugodni topli, suhi in svetli pogoji, za katere poskrbita sonce in svetloba. Zato raje nehajte zjutraj postiljati posteljo, če ne želite spati v leglu pršic. Posteljnino pa le zamenjajte enkrat tedensko.

Kava ali zajtrk? Naprej si privoščite ...

Jutranja kava lepo zadiši še preden dobro odprete oči. Britanski znanstveniki so odkrili, da (močna) kava takoj po prebujanju, zlasti po slabo prespani noči, lahko ohromi odziv organizma na glukozo. Študija je namreč pokazala, da zaužitje močne kave takoj po prebujanju lahko vpliva na odziv telesa na glukozo oziroma sladkor. Raje si najprej privoščite dober zajtrk, ki je tudi sicer temelj pravilne prehrane, in se šele potem prepustite užitkom kave. 

Preberite še: Koliko zobne paste v resnici potrebujete za čiste zobe (pojasnjuje stomatolog)

Morda vas zanima tudi: Za boljši jutri: 11 mini sprememb naših navad, s katerimi lahko pomagamo okolju

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)