Znojenje se dogaja neodvisno od naše volje (in prav je tako)

Dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije o tem, kaj se dogaja v telesu, ko se znojimo.

5.8.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Znojenje se dogaja neodvisno od naše volje (in prav je tako)

»Vsi se znojimo. Količina izločenega znoja je odvisna od številnih dejavnikov, predvsem temperature okolja in telesne aktivnosti, pa tudi čustvenih in stresnih situacij, celo uživanja začinjene hrane, kofeina in alkohola,« razloži dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije s Klinike Doktor 24. Kako ublažiti čezmerno znojenje in zakaj je velika težava nezadostno znojenje?

Zakaj se telo mora znojiti?

Znojenje, imenovano tudi potenje, je telesna funkcija, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo. Termoregulacija je namreč ena od štirih poglavitnih nalog, ki jih opravlja koža. Žleze znojnice so bogato razporejene po vsej površini kože z nekaj izjemami, kot so denimo ustnice.

Njihov izloček brez barve in vonja, sestavljen predvsem iz vode in nekaj elektrolitov, s površine kože izhlapi in tako poskrbi za ohlajanje telesa. Posebna vrsta znojnic, imenovanih tudi žleze dišavnice, ki jih imamo v pazduhah, dimljah, na lasišču in delujejo pod vplivom spolnih hormonov, pa je odgovorna za telesni vonj.

Njihov izloček, bogat z maščobami, je sprva brez vonja. Izrazit vonj nastane šele, ko bakterije na koži ta izloček razgradijo.

Morda lahko razložite, kakšno je normalno znojenje zdravega človeka in kakšno povečano?

Vsi se znojimo. Količina izločenega znoja je odvisna od številnih dejavnikov, predvsem temperature okolja in telesne dejavnosti, pa tudi čustvenih in stresnih situacij, celo uživanja začinjene hrane, kofeina in alkohola. Povečano znojenje se pojavi tudi, ko prebolevamo okužbo z vročino, ob nekaterih drugih boleznih in jemanju nekaterih zdravil.

Dezodoranti in antiperspiranti ne posegajo v uravnavanje telesne temperature. Namenjeni so predvsem zmanjšanju telesnega vonja.

Tudi v menopavzi je med vročinskimi valovi to ena poglavitnih težav. Znojenje se namreč dogaja neodvisno od naše volje, nadzoruje ga avtonomni živčni sistem. Če se potimo v situacijah, ko to ni običajno, oziroma se potimo več kot drugi, govorimo o hiperhidrozi.

Ta je največkrat genetsko pogojena. Nezadostno znojenje oziroma hipohidroza je prav tako genetsko pogojena in je veliko večja težava, saj se poveča tveganje za pregrevanje.

Kaj menite o tem, da se pretirano znojimo, predvsem na dlaneh in stopalih, zaradi psihične napetosti? Kaj lahko storimo, če nas tare ta neprijetna nadloga?

Na dlaneh in podplatih je daleč največ žlez znojnic. Pretirano znojenje dlani in podplatov je pogosta težava, ki je bolj nevšečnost kot resno medicinsko stanje. Ker je znojenje pod vplivom avtonomnega živčevja, nanj s svojo voljo ne moremo vplivati. Lahko si pomagamo z antiperspiranti, ki jih nanašamo na dlani in podplate, se morda izogibamo kofeinu in začinjeni hrani, ki spodbujata delovanje simpatičnega živčnega sistema.

 

V poštev pridejo sprostitvene tehnike, kot sta meditacija in globoko dihanje, s katerimi nadzorujemo stres. Obstajajo pa tudi metode zdravljenja, ki vsaj začasno zmanjšajo aktivnost znojnic, na primer iontoforeza in aplikacija botulinskega toksina.

Čezmerno potenje podplatov je povezano s pogosto glivično okužbo, imenovano atletsko stopalo. Pri preprečevanju te okužbe pomaga nošenje zračne obutve in bombažnih nogavic, ob okužbi pa zdravljenje s protiglivičnimi kremami in pršili.

Kako v naravni mehanizem uravnavanja telesne temperature posegamo z rabo dezodorantov in antiperspirantov?

Dezodoranti in antiperspiranti ne posegajo v uravnavanje telesne temperature. Namenjeni so predvsem zmanjšanju telesnega vonja. Dezodoranti delujejo tako, da znižajo pH kože in tako zmanjšajo število bakterij, ki razgrajujejo znoj in s tem povzročajo neprijeten vonj.

Na količino izločenega znoja ne vplivajo. Antiperspiranti delujejo tako, da zmanjšajo znojenje. Običajno vsebujejo spojine na osnovi aluminija, ki začasno zaprejo izvodila znojnic.

Odstranjevanje dlak pod pazduho zmanjša površino, na kateri se zadržujejo bakterije, ki so odgovorne za vonj, in olajša higieno. Na količino izločenega znoja ne vpliva.

S tem se zmanjša količina znoja, ki doseže površino kože. Oboji pogosto vsebujejo tudi dišave za prikrivanje vonja. Uporabljamo jih dnevno, nanesemo jih po umivanju.

Ali pomaga odstranjevanje dlak pod pazduho? Kako se še da omiliti čezmerno znojenje?

Odstranjevanje dlak pod pazduho zmanjša površino, na kateri se zadržujejo bakterije, ki so odgovorne za vonj, in olajša higieno. Na količino izločenega znoja ne vpliva. Pod pazduhami največkrat uporabljamo dezodorante in antiperspirante.

Če znojenja in neprijetnega vonja s tem ne moremo nadzorovati, pride v poštev aplikacija botulinskega toksina, ki za nekaj mesecev zmanjša potenje zaradi prekinitve signala med živčevjem in žlezo znojnico.

Trajno lahko zmanjšamo potenje z medicinskim nekirurškim postopkom z elektromagnetno energijo, ki jo usmerimo v žleze znojnice v pazduhah in jih toplotno uničimo.

Preberite še: To je razlog, da moramo poleti intimni higieni nameniti izdatnejšo pozornost

Morda vas zanima tudi: Grah: To je razlog, zakaj ga ni dobro pojesti preveč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)