To je razlog, da moramo poleti intimni higieni nameniti izdatnejšo pozornost

Ginekologi svetujejo dnevno intimno nego, vendar ne prepogoste uporabe mil. Ta morajo biti kakovostna, da ne bodo vplivala na pH-vrednost sluznice. Nožnice tudi ne smemo izpirati, ker bi porušili mikrofloro, nujno za obrambo pred patogenimi mikroorganizmi.

1.7.2023 ob 5:38 | Foto: Getty

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

To je razlog, da moramo poleti intimni higieni nameniti izdatnejšo pozornost

Intimni predeli telesa so občutljivi in so pred okužbami zaščiteni s kislo nožnično floro, ki ima pH od 3,8 do 4,5, kar zavira razvoj škod­ljivih bakterij in glivic,« je za Ono že večkrat poudarila doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

Zdravje intimnih predelov

Na zdravje intimnih predelov vplivajo različni dejavniki, ravnovesje naravne zaščite – za to skrbijo koristni mlečnokislinski laktobacili, ki so odgovorni za kisli pH v nožnici – se lahko poruši zaradi neustrezne nege, oslab­ljene telesne odpornosti, pa tudi med menstruacijo, ko se zaradi hormonskih sprememb in rahlo alkalne menstrualne krvi pH poviša.

Prav tako na zdravje vplivajo zunanji dejavniki, med njimi spolni odnosi, nošenje tesnih oblačil, zdravljenje z antibio­tiki, hormonsko nadomestno zdravljenje, sladkorna bolezen in nepravilen način higiene.

Posebno poleti, ko je večja površina kože izpo­stavljena zunanjim vplivom, se zaradi vročine poveča funkcija termoregulacije, ob tem je povečano znojenje, spreminja se pH površine kože in s tem se poveča dovzetnost za glivične in bakterijske okužbe. Najpogostejši znaki in simptomi porušene mikroflore sluznice nožnice so srbenje, pekoč občutek, bolečina in izcedek.

Kaj zavira razvoj patogenih bakterij ali glivic?

Strokovnjaki priporočajo, da poleti intimni negi namenimo posebno pozornost, vendar je potrebna pazljivost, da s prepogostim umivanjem ne odstranimo naravnega zaščit­nega sloja, zato posegajmo po kakovostnih izdelkih, ki ne dražijo sluznice in njenega naravnega okolja – to so blaga intimna mila z nizkim pH, najbolj so priporočljivi izdelki z naravno fiziološko vrednostjo od 3,5 do 4,5 pH –, večinoma pa zadostuje že tekoča voda.

»Običajna toalet­na mila in peneče se kopeli niso primerni. Umivanje naj bo le zunanje, vedno od nožnice proti danki, z njim ne pretiravajmo, zadostuje lahko enkrat na dan,« je nasvet Liljane Mervic.

Ginekologi svetujejo prhanje, pri čemer je treba paziti, da ne izpiramo notranjosti nožnice. Po prhanju s toplo vodo se obrišemo z mehko in suho brisačo. To je smiselno zaradi mogočega tveganja okužbe, saj se bakterije zlahka prilepijo na mokre brisače in tudi na kopalke, če se po plavanju ne preoblečemo.

Preberite še: Trije namigi za hormonom prijazen zajtrk (previdno s smutiji)

Morda vas zanima tudi: Zelena solata: Če jo pojemo preveč, se lahko pojavijo ti simptomi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)