24.6.2023 ob 6:33 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Splošno znano dejstvo je, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Tudi z vidika hormonskega ravnovesja. To je ključno za zdravje, lep videz in dobro počutje.
Kakšen pa je hormonom prijazen zajtrk?
Prehranska strokovnjakinja Maggie Michalczyk pojasnjuje, da mora zajtrk vsebovati vse ključne hranljive snovi, torej beljakovine, zdrave maščobe in sestavljene ogljikove hidrate:
"Nepogrešljive sestavine jutranjega jedilnika so denimo jajca, grški jogurt, oreščki, semena, avokado, olivno olje. Predvsem pa se je treba izogibati predelnim živilom.
Naravna in nepredelana hrana pomaga pri ohranjanju hormonskega ravnovesja, med drugim uravnava ravni inzulina in stresnih hormonov, česar za predelana živila ne moremo trditi."
Zgolj sadni smuti je res odličen način za začetek dneva, a z vidika hormonskega ravnovesja morda ni najboljša izbira.
Večina sadja, ki je praviloma sestavina smutijev (ananas, mango, banane) vsebuje veliko sladkorja. Res je, da gre za naravne sladkorje, a vseeno je sadje bolje kombinirati z beljakovinami in zdravimi maščobami.
V sesekljalnik dodajte malo mandljevega, kokosovega ali kikirikijevega masla, grški jogurt, mandljevo mleko, beljakovinski prašek.
Za vse, ki želijo s hormonskim ravnovesjem poskrbeti za lepo kožo, je dober dodatek kolagena v prahu.
Ta je priporočljiv zlasti med in po menopavzi, saj zaradi hormonskih sprememb količina te beljakovine prvo leto po menopavzi pade za 30, nato pa vsako leto še za dva odstotka.
Vsem zajtrk ne tekne, vendar ne glede na to, kako močno zavračate idejo, da bi zjutraj nekaj pojedli, treba je vedeti, da je z vidika hormonskega ravnovesja zajtrk najpomembnejši dnevni obrok.
Dokazano je, da osebe, ki jedo uravnotežen in zdrav zajtrk kasneje v dnevu lažje nadzorujejo lakoto ter s tem vnos energije, redkeje tudi posegajo po nezdravih prigrizkih.
In še, da izpuščanje zajtrka še cel dan negativno vpliva na nastajanje določenih hormonov v telesu.
Ena od na to temo opravljenih raziskav je pokazala, da uravnotežen zajtrk v telesu med drugim poviša količino hormona trebušne slinavke glukagona (GLP-1) in hormona PYY, ki sta odgovorna občutka sitosti in lakote ter s tem za nadzorovanje vnosa hrane.
Uživanje zajtrka je pomembno z več vidikov, eden od njih je hormonsko ravnovesje. V korist temu ni pomembno le, da zajtrk je, temveč tudi, da je sestavljen iz vseh vrst hranljivih snovi.
Povzeto po portalu Mind body green
Preberite še: Najboljši način za popolna poširana jajca
Morda vas zanima tudi: Prehranska svetovalka, ki je premagala anoreksijo: Dieta se lahko razvije v obsesijo
oddajte komentar