20.12.2022 ob 10:28 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Zjutraj ste vstali, si privoščili zajtrk, že uro ali dve po njem pa se oglaša vaš želodec.
Razlogov za to je več in Miss7 niza nekaj najverjetnejših odgovorov na vprašanje, kaj je kljub zajtrku krivo za lakoto še pred kosilom.
Prvi jutranji obrok naj bi vseboval vsaj od 1230 do 1600 džulov (300 do 400 kalorij). 1230, če želite izgubiti kakšen kilogram in 1600 če je vaš cilj ohraniti telesno težo.
Zajtrk, ki telesu zagotovi manj energije, je preskromen, da bi nasitil vse do kosila.
Tako kot količina energije, je pomembna tudi vrsta živili, ki so med zajtrkom na mizi. S prvim obrokom v dnevu naj bi zaužili od 13 do 20 gramov beljakovin, od 40 do 55 gramov sestavljenih ogljikovih hidratov in od 10 do 15 gramov zdravih maščob.
Ob tem pa še vlaknine, ki zagotavljajo sitost in omogočajo dobro prebavo. To je kombinacija, ki dolgo ohranja sitost.
Pecivo, smetana, sladki kosmiči, palačinke, vse to so dokaj priljubljene izbire živil za zajtrk, žal pa niso najboljše, saj z njimi telo ne prejme prej omenjenih količin hranljivih snovi.
Zlasti so s tega vidika problematična živila z veliko sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov, denimo marmelada na belem kruhu, saj takšne jedi naglo dvignejo količino sladkorja v krvi, hitro pa ta tudi pade in zato se kmalu pojavita lakota in utrujenost.
Kvaliteten in premišljeno sestavljen zajtrk naj bi sitost zagotavljal od tri do štiri ure. Če zajtrkujete res zgodaj in ob tem opravljate še težje fizično delo, med zajtrkom in kosilom potrebujete malico.
Z njo naj bi telo dobilo beljakovine, sestavljene ogljikove hidrate in zdrave maščobe v skupni energijski vrednosti do 615 džulov (150 kalorij).
Premišljeno sestavljena malica bo pripomogla k ohranjanju konstantne ravni energije in bo preprečila neobvladljivo lakoto.
Preberite še: Banane: zakaj so zdrave, kdaj jih je preveč in kdo jih ne sme jesti
Morda vas zanima tudi: 5 najslabših izbir za zajtrk (slab vpliv na presnovo)
oddajte komentar