Zato ste že takoj, ko se zbudite, lačni (in kaj lahko storite)

Želodec nekaterih se oglaša že zjutraj, takoj ko se zbudijo, za kar obstajajo čisto posebni razlogi.

21.6.2023 ob 5:57 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zato ste že takoj, ko se zbudite, lačni (in kaj lahko storite)

Nekateri so jutranji, drugi nočni ptiči. Prvi zjutraj prekipevajo od energije, drugi potrebujejo vsaj uro ali dve, da se res dobro zbudijo. Ljudje smo si različni tudi z vidika, kako močno nekomu zjutraj diši hrana.

So osebe, ki o njej sploh ne morejo razmišljati, so pa tudi takšni, ki se že zbudijo lačni. Če sodite mednje in se sprašujete, zakaj je vaša prva misel zjutraj bogato obložena miza, imajo za vas nekaj možnih odgovorov prehranski strokovnjaki.

Ti najprej pojasnjujejo, da je tek kompleksa stvar, pogojena z ravnjo hormonov, spalnimi navadami, starostjo in drugimi dejavniki. Najpogostejši razlogi za jutranjo lakoto pa so:

Imate hitro presnovo

"To seveda ni presenečenje. Nekdo, ki ima veliko mišične mase, med spanjem porabi več energije kot nekdo, ki ima več maščobnih oblog. Presnova je odvisna tudi od dednih dejavnikov, starosti, spola, povsem jasno pa je, da so tisti, ki imajo hitro, hitreje lačni.

Zato se jim velikokrat že zjutraj oglaša želodec, saj telo celo noč ne dobi nobenega zalogaja," je povedala prehranska strokovnjakinja Kimberley Wiemann.

Ne spite dovolj

Spanec je pogosto spregledana, čeprav za kvalitetno življenje in zdravje nepogrešljiva dobrina. Več raziskav je pokazalo, da je kvaliteta spanca tesno povezana s tekom, da pomanjkanje spanja ovira možgane pri uravnavanju občutka sitosti in lakote in da osebe, ki jim primanjkuje spanca, težje krotijo hrepenenje po hrani.

Skratka: dovolj spanca preprečuje pretiran jutranji tek. Če se torej vsako jutro zbujate res lačni, razmislite od tem, da bi šli zvečer prej v posteljo.

 Ross Helen/Gettyimages

Morda vam nagaja zdravje

Vsakič, ko se telo spopada s katerim od stanj, ki vplivajo na krvni sladkor, se lahko pojavijo spremembe v teku. Predvsem je to značilno za osebe s sladkorno boleznijo.

"Pri njih je pogost tako imenovani fenomen zore. Izzove ga povišana raven glukoze krvi v jutranjih urah, ki vodi v lakoto," je povedala Wiemannova in dodala, da tudi nekatera zdravila za kronične ali akutne bolezni lahko povečajo tek, predvsem tu izpostavlja steroide, nekatere antidepresive, antihistaminike in zdravila za migreno.

Starate se

"Jutranja lakota je lahko preprosto povezana z dejstvom, da se starate. "Nekatere starejše osebe težje obvladujejo občutke žeje in lakote," navaja Wiemannova.

Poleg tega se s staranjem presnova upočasni, posledično oseba vnese manj hrane in se lahko zjutraj zbudi lačna.

Kakšen naj bo zajtrk

Ne glede na vzrok, jutranjo lakoto je treba potešiti, kar pomeni, da je na mestu kvaliteten, uravnotežen zajtrk. Ta naj vsebuje sestavljene ogljikove hidrate skupaj z beljakovinami in zdravimi maščobami, saj je to kombinacija, ki zagotavlja energijo, nasiti ter dolgo ohranja sitost.

Odlična ideja so beljakovinski smuti z jagodičevjem, polnozrnat toast z jajcem, grški jogurt z oreščki in jagodičevjem, stročnice z vegansko tortiljo, ovsena kaša z mlekom.

"Tudi tisti, ki jim hrana zjutraj res ne diši, naj si privoščijo zajtrk," svetuje Wiemannova in opozarja: "Izpuščanje prvega jutranjega obroka vodi v dopoldansko lakoto, slabšo koncentracijo, slabo voljo in razdražljivost."

Povzeto po portalu mindbodygreen.com

Preberite še: Triki za najboljša umešana jajca: kremasta in penasta kot še nikoli prej

Morda vas zanima tudi: Se želite znebiti slabih navad? S temi 5 koraki bo to mala malica


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)