Triki za najboljša umešana jajca: kremasta in penasta kot še nikoli prej

Za pripravo res najboljših umešanih jajc je dobro poznati nekaj preprostih zvijač, ki zagotavljajo popoln rezultat.

2.4.2023 ob 6:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Triki za najboljša umešana jajca: kremasta in penasta kot še nikoli prej

Umešana jajca so ena najbolj priljubljenih jedi, zlasti, ko gre za zajtrk. A čeprav priprava na prvi pogled ni zapletena in zahtevna, se velikokrat zgodi, da končni rezultat ni takšen, kot bi ga pričakovali.

Včasih so jajca presuha, včasih v njih ostane preveč vode, zato je dobro poznati nekaj trikov, ki obljubljajo popoln rezultat.

Sveža jajca

Lupina jajc, ki dolgo stojijo v hladilniku ali shrambi, postaja vse bolj prozna in skoznjo se izgubi veliko vode, prav tako vsebina vpija vonjave iz okolice.

Zato je za umešana jajca najbolje uporabiti čim bolj sveža, zagotovo pa ne starejših od enega tedna.

Pravilno stepena jajca

Bolje kot z vilicami je jajca stepati z metlico, saj tako vanje pride več zraka, kar zagotavlja mehkejšo in bolj sočno končno jed.

Andrii Pohranychnyi/Gettyimages

Primerna temperatura

Umešana jajca ne bodo prave teksture, če bo temperatura maščobe in posode, v kateri se pečejo, previsoka. Najboljša so pripravljena na maslu, to naj bo povsem stopljeno in tekoče, a ne vroče. Tudi če jih pečete na olju, s segrevanjem tega ne pretiravajte.

Res je, da proces priprave pri nižji temperaturi traja dlje, a jajca se tako lepše spečejo in ne postanejo rjava.

Primeren čas

Ne samo prava temperatura, pomemben je tudi pravi čas peke. Takoj, ko so jajca pečena, jih odstranite z ognja in jih iz ponve stresite na krožnik.

Če jih boste pustili v vroči ponvi, se bodo pekla naprej in posledično izsušila.

Mešanje je pomembno

Da bodo rezultat kremasta umešana jajca, jih je treba med pečenjem stalno mešati. Najbolje v obliki števila osem.

Tako se razbijejo beljaki in se res dobro povežejo  z rumenjaki, jajca so mehkejša in v manjših koščkih.

Jan Mach/Gettyimages

Brez dodatka tekočin

Nekateri recepti priporočajo dodajanje tekočine jajcem: največkrat mleka ali smetane, a to žal ni pot do popolnih umešanih jajc, ki prav zaradi dodane tekočine na koncu niso primerne teksture.

Ne pretiravajte z začimbami

Nasveti glede tega, kdaj je najbolje začiniti jajca, so različni: eni prisegajo, da je treba začimbe dodati med stepanjem, drugi so mnenja, da so umešana jajca najboljša, kadar so začinjena tik preden so pečena.

V vsakem primeru je dobro upoštevati nekaj: z začimbami predvsem s soljo, poprom ali papriko ne pretiravajte, da bi končna jed ohranila pravi okus.

Povzeto po portalu Bonappetit.com

Preberite še: Kava in čaj sta lahko zelo nezdrava, če ju kombiniramo s to hrano

Morda vas zanima tudi: To morate vedeti o varnem uživanju jajc


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)