18.9.2022 ob 5:27 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Jajca, zaužita v zmernih količinah, so v resnici super živilo, saj prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje.
Poglejte deset odgovorov na vprašanje, zakaj jih redno jesti.
Med drugim so jajca nepogrešljiva sestavina prehrane nosečnic. Vsebujejo namreč vitamin B4 ali kolin, ki zagotavlja pravilen razvoj otrokovih možganov.
Primerna količina vitamina kolina v nosečnosti in zgodnjem otroštvu niža tveganje za mentalne težave in za napake v razvoju možganov.
Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj pod vplivom te nastaja v koži. Zlasti pozimi, ko smo sončnim žarkom izpostavljeni redkeje, je za primerno količino vitamina D treba skrbeti tudi s prehrano.
Eno od z njim bogatih živil je jajce, natančneje jajčni rumenjak. Vitamin D v telesu opravlja številne funkcije, med drugim skrbi za močno odpornost.
Jajca, natančneje jajčni beljak, so izjemen vir beljakovin saj vsebuje čisto vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje naše telo.
Ne samo po zaslugi v rumenjaku prisotnega vitamina D, temveč tudi zaradi visoke količine železa, ki je prav tako en od gradnikov močnega in zdravega imunskega sistema.
Hranilne snovi v jajcih, denimo že omenjena kolin in vitamin D, pozitivno vplivata na delovanje možganov, najbolj na funkciji spomina ter koncentracije.
V jajčnem rumenjaku sta prisotna antioksidanta lutein in zeaksantin. Oba skrbita za zdravje oči, saj jih ščitita pred vplivi ultravijoličnih žarkov.
Z rednim uživanjem jajc se prav tako zniža tveganje za pojav sive mrene.
Ker jajca vsebujejo veliko beljakovin in zaradi v rumenjaku prisotnih maščob, dolgo ohranjajo sitost, ob tem je njihova energijska vrednost relativno nizka.
Nekoč je veljajo, da jajca zaradi v njih prisotnih maščob, negativno vplivajo na količino holesterola v krvi.
Z novimi dognanji so te trditve ovržene, novi znanstveni dokazi pričajo, da maščobe v jajcih ne vplivajo na porast holesterola v krvi, nasprotno, tega celo uravnavajo in skrbijo za njegove zdrave vrednosti.
V jajcih zastopani vitamini A, D in E, pozitivno vplivajo na kvaliteto in zdravje las. K temu doprinesejo še v njih prisotne beljakovine.
Vitamin kolin premore še en pozitiven vpliv na zdravje in sicer niža tveganje za raka dojk.
Raziskave so pokazale, da je pri dekletih, ki v adolescenci redno uživajo jajca, tveganje zanj v odrasli dobi znatno nižje kot pri dekletih, ki jajc ne jedo.
Še opozorilo: Za pozitivne učinke na zdravje je pomembna prava količina teh.
Uživanje do enega jajca na dan (sedem na teden), naj po raziskavi časopisa European Journal of Nutrition, ne bi škodovalo zdravju, te količine ni primerno preseči.
Po nekaterih priporočilih naj bi na teden pojedli tri do štiri jajca, je pa pri tem pomembno tudi, da jajca, ki so pogosto na krožniku, ne vsebujejo umetnih hormonov ali drugih kemičnih snovi, s katerimi nekateri rejci spodbujajo nesnost kokoši.
Prav tako je priporočljivo, da jajca, ki jih uživate, prihajajo od kokoši iz proste reje.
Povzeto po portalu Use health tips.com
Preberite še: Največja napaka pri cvrtju jajc na oko
Morda vas zanima tudi: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav
oddajte komentar