Kako preveriti, če so jajca v hladilniku še dobra

Kako sveža so jajca, ki jih imate v hladilniku, lahko ugotovite na tri preproste načine.

15.2.2022 ob 11:00 | Foto: Kari Hoglund/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Kako preveriti, če so jajca v hladilniku še dobra

Se zgodi, da včasih pozabite na jajca, ki jih imate v hladilniku. Ali jih kupite več, kot vam jih je uspelo v doglednem času porabiti in ko znova ujamejo vašo pozornost, dvomite v njihovo svežino. Osnovno priporočilo se glasi, da so jajca uporabna približno pet tednov.

Res je sicer, da je vsaka embalaža označena z datumom, do katerega je še varno uporabljati vsebino, a res je tudi, da jajca včasih niso pospravljena v originalni embalaži in tedaj je težko ugotoviti, ali so še varna za uporabo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kmetija Žitnik (@kmetija.zitnik)

Skratka, jajca imate, ne veste pa, kako sveža so. Kadar se znajdete v takšni zagati, je dobro poznati načine za preverjanje njihove svežine. Spruce Eats niza tri preproste in učinkovite.

Test s potapljanjem

Potrebujete veliko posodo, hladno vodo in jajca.

V posodo nalijte dovolj vode, da bo povsem prekrila jajca. Te nato počasi položite v vodo.

Če jajca potonejo na dno in na njem ostanejo v ležečem položaju, so zelo zelo sveža in primerna tudi za sestavino jedi, kjer se uporablja surova.

Če jajca sicer potonejo, vendar se njegov vrh dvigne proti gladini, so stara nekje od dveh do treh tednov. Res je, da niso več tako sveža, so pa še vedno primerna za uporabo, vendar jih jih raje do trdega skuhajte, iz njih pripravite umešana jajca ali jih uporabite za pripravo peciv.

Če jajca plavajo ni dvoma, da so prestara za uživanje.

Zakaj razlika?

Jajčna lupina je porozna in dlje, kot jajce stoji, več zraka pride vanj. Zrak se ujame med notranjo plast lupine in vsebino, več, kot ga je tam, lažje je jajce.

Test z beljakom

Ta test je primeren, kadar jajca uporabljate za pripravo jedi, pri katerih jih morate razbiti. Denimo pri peki peciv, vmešanih, ocvrtih jajc in podobnem.

Jajce, v katerega svežino dvomite, razbijte na krožnik, nato si dobro oglejte teksturo beljaka.

Beljak pri svežem je na videz kompakten, prozoren in se ne sme preveč razliti okoli rumenjaka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Busybee Bouquets (@busybeebouquets)

Če je na pogled voden, jajce žal ni več sveže, kajti s staranjem beljak postane tekoč in se razgradi. Prav tako pri takšnem jajcu vrh rumenjaka ni rahlo zaokrožen, kot pri svežem, temveč je raven.

Test z vohanjem

Vonj po žveplu, ne glede na to, ali je z njimi povezan ali ni, običajno opisujemo kot vonj po gnilih jajcih. Zakaj? Ker imajo pokvarjena močan vonj po žveplu, ki ga je mogoče zaznati tudi skozi lupino. Če se vam zgolj zdi, da ob tem, ko povohate jajce, vohate žveplo, ga ne uporabljajte.

Kako pravilno shranjevati jajca

Svežino jajc je mogoče podaljšati s pravilnim shranjevanjem. Čeprav v trgovinah velikokrat niso v hladilniku, jih je doma priporočljivo postaviti vanj. Vendar ne na posebne predelčke, ki so na vratih naprave namenjeni temu živilu, temveč jih je bolje pustiti v kartonasti embalaži in jih postaviti na srednjo polico hladilnika, saj je tam temperatura najbolj konstantna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carrie Steinweg (@chicagofoodiesisters)

Jajca, ki jih dolgo ne boste uporabili, lahko tudi zamrznete. Pred tem jih je priporočljivo razbiti, jih nekoliko razžvrkljati in pospraviti v posebne posodice. Med zamrzovanjem se namreč prostornina vsebine poveča in zato lahko lupina poči.

Lahko pa beljake in rumenjake zamrznete ločeno in jih pred uporabo odtajajtena sobni temperaturi.

Preberite še: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav

Morda vas zanima tudi: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)