Potencialno celo smrtno nevarna živila: Jajca, gobe, školjke ...

Z nekaterimi živili je treba resnično previdno ravnati.

14.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Potencialno celo smrtno nevarna živila: Jajca, gobe, školjke ...

V domači kuhinji je veliko potencialnih nevarnosti: ostri noži, vroča posoda, kipeča tekočina in tudi določena živila.

Neprevidnost zato včasih ne ogroža le zdravja in varnosti, temveč tudi življenje.  

Poglejte nekaj živil, ki, verjeli ali ne, lahko ubijajo. Dobesedno. In previdno, da ne bodo res povzročila usodnih posledic.

Listi rabarbare

Če uspeva na vašem vrtu, njena stebla pridno uporabljate za kompote in peciva. A listom se raje izognite, saj so strupeni in lahko ob zaužitju povzročajo težave z dihanjem, izgubo zavesti, odpoved ledvic in v nekaterih primerih tudi smrt.

Za te učinke je kriva snov oksalna kislina, ki je bogato zastopana v njih. V steblih jo je veliko manj, a bi se jim zaradi nje morale izogibati osebe z ledvičnimi, žolčnimi kamni, bolniki z artritisom in protinom ter nosečnice.

Gobe

To, da niso vse gobe enake, že veste. In jih, če jih res ne poznate dobro, ne nabirate ter jih ne pripravljate. Kajti nekatere gobe v že zelo majhnih količinah izzovejo zastrupitve ter v skrajnem primeru smrt.

Kikirikiji

Le kdo jih nima rad, vendar jih vsi ne smejo jesti. Kajti ena najbolj pogostih alergij na živila je alergija na te oreščke.

Pri alergikih nanje ob zaužitju pride do anafilaktičnega šoka, močnih krčev, težav z dihanjem in celo izgube zavesti. Vse to v končni fazi lahko pripelje do usodnih in nepopravljivih posledic.

Školjke

Tudi ob alergiji na školjke lahko pride do zaprtja dihalnih poti in s tem do zadušitve. Zato se jim morajo vsi, ki so alergični nanje, strogo izogibati.

Surovo meso in surova jajca

Surovo meso, naj bo rdeče, belo ali ribje ter surova jajca, lahko vsebujejo bakterijo salmonelo, ki v manjših količinah izzove blage prebavne težave, v večjih pa resne težave s krči, bruhanjem. V skrajnih primerih lahko vstopi v žilni sistem in povzroči bakteremio, ki resno ogrozi življenje oseb z oslabljenim imunskim sistemom.

Mandlji

Ti oreščki, ali bolje rečeno, semena, so res zakladnica zdravja, a lahko privedejo do resnih zastrupitev. Grenki mandlji, dokler so surovi, namreč vsebujejo veliko cianida. Zato jih je treba pred uživanjem s posebnimi postopki primerno toplotno obdelati (več kot le prepražiti v ponvi) in na takšen način izločiti toksine.

Dilok Klaisataporn/Gettyimages

Riba napihovalka

V njeni koži in nekaterih organih je izjemno strupena snov, ki povzroči paralizo človeka in v skrajnih primerih celo smrt. Le pravilno pripravljena je zato primerna za uživanje.

Sladkorne penice

Poznate igrico, v kateri tekmovalci tekmujejo, kdo si lahko več teh stlači v usta? Čeprav je zabavna, obstajajo primeri, ko so tekmovalci v želji po zmagi umrli zaradi zadušitve. Ta slaščica je zato opredeljena kot ena tistih z visokim tveganjem za zadušitev.

 Eva Corbella/Gettyimages

Indijski oreščki

Lupine teh vsebujejo anaracidno kislino, ki razdraži želodec. Res pa je, da z lupino nikoli ne pridejo na naš trg. Potencialno nevarni so tudi surovi oreščki, saj v tem primeru vsebujejo snov urushiol, ki se nahaja tudi denimo v bršljanu in lahko povzroči izpuščaje in, če jo zaužijemo v velikih količinah, tudi smrt.

Te oreščke je zato vedno pred uživanjem treba termično obdelati. Tako pripravljeni so vsi na prodajnih policah.

Povzeto po portalu Men’s Health

Preberite še: Kaj se zgodi, če poješ hrano s pretečenim rokom trajanja?

Morda vas zanima tudi: Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)