6.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Nekatera živila brez skrbi lahko zamrznemo. Takšno skladiščenje namreč njihovemu okusu, teksturi in tudi hranilni vrednosti ne škoduje, podaljša pa njihovo obstojnost.
Žal to ne velja za vse, kar se občasno ali pogosto znajde na jedilnikih. Določene hrane namreč ni dobro zamrzovati, saj ji nizke temperature škodujejo iz več vidikov. Kaj ne sodijo v zamrzovalnik, razkriva portal The Recepie king.
Kumare so zelenjava z visokim deležem vode. Zato zamrznjene in nato odtajanje izgubijo prvotno teksturo, postanejo kašaste ter nič kaj podobne svežim plodovom. Enako velja za lubenico.
Tudi pomaranče, mandarine, limone in podobno je zaradi visokega odstotka vode bolje shranjevati v hladilniku.
Vsi vemo, kakšne so razkuhane testenine: brezoblična zmes premehke teksture, nekakšna kašasta jed. Prav takšne bodo testenine tudi, če boste kuhane zamrznili in jih nato odtajali.
Skratka, obrok iz njih ne bo prav nič prijeten za pogled, še manj za okus.
Kavnih zrn nikoli ne shranjujte v zamrzovalniku. V njem bodo namreč izpostavljene previsoki vlagi, ki bo pokvarila okus in vonj.
Ob tem se bodo v zamrzovalniku spravljena zrna navzela vonjav in arom v njem, kar bo prav tako močno znižalo kvaliteto iz njih pripravljenega napitka.
Zakaj ne? Dve besedi: mokra gmota. Potem, ko boste odtajali zamrznjeno ocvrto meso ali zelenjavo, pozabite na hrustljavo skorjico, saj se bo ta v zamrzovalniku navzela vlage in nikoli več ne bo takšna, kot je bila sveža.
In ne, rešitev ni pogrevanje v vročem olju. Nasprotno, zadeve boste tako le še poslabšali.
Dejstvo je, da jajca lahko zamrznete, vendar jih pred tem razbijte v primerno posodico, kajti z zamrzovanjem v lupini lahko ogrozite svoje zdravje.
Tekočina v jajcu namreč nabrekne, posledično lahko lupina poči in v počenem se hitro hitro namnožijo zdravju neprijazne bakterije.
Ne razmišljajte, da bi kremasti avokado shranjevali v zamrzovalniku, kajti odtajan bo povsem izgubil prvotno svilnato teksturo.
Sicer ga boste lahko uporabili v smutiju in gvakamolu, ne pa tudi v rezinah na toastu.
Mehki siri z veliko maščobe, kot so rikota, brie, gorgonzola in podobni, zamrznjeni ter nato odtajani izgubijo gladko, kremasto teksturo in postanejo zrnčasti.
Zamrzovanje v manjši meri sicer škoduje trdim sirom, kot je denimo parmezan, a tudi tega je bolje hraniti v hladilniku.
Obstaja razlog, da mora majoneza biti v hladilniku. In obstaja razlog, da ne sme biti v zamrzovalniku.
Sestavine: olje, jajca in kis se bodo med zamrzovanjem in nato tajanjem ločile, posledično bo majoneza nastala čudna gmota ločenih sestavin.
Zamrzovanje škrobnate zelenjave nikoli ni najboljša ideja. Škrob se namreč pri nizkih temperaturah spremeni v sladkor in krompir izgubi prvoten okus ter postane sladek.
Z vidika prehranske vrednosti ne bo nič narobe, bo pa zamrzovanje in nato tajanje slabo vplivalo na teksturo mleka ter nastala bo tekočina z drobnimi zrnci.
Preberite še: Kaj se zgodi, če poješ hrano s pretečenim rokom trajanja?
Morda vas zanima tudi:To so najboljša živila za zajtrk
oddajte komentar