To so živila, ki so zamrznjena celo boljša od svežih

Z zamrzovanjem nekaterih živil se v njih ohrani večina hranljivih snovi in zato so zdravju prijaznejša od svežih.

23.1.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To so živila, ki so zamrznjena celo boljša od svežih

Več raziskav je dokazalo, da se z zamrzovanjem nekaterega sadja, zelenjave in drugih živil, v njih ohrani večina hranljivih snovi.

Zato je, predvsem izven njihove sezone, priporočljiveje kupovati zamrznjena, saj sveža med skladiščenjem, prevozom, čakanjem na trgovskih policah in nato v domačem hladilniku izgubijo velik delež vitaminov ter mineralov. Za katere to nesporno drži, navaja portal Cookist.com.

Korenje

Zagotovo je najboljši korenček, ki zraste na domačem vrtu. A ker vsi nimajo možnosti, da bi ga pridelovali sami, je zlasti pozimi v trgovini bolje od svežega izbrati zamrznjeno korenje brez dodatkov.

Kajti praviloma je korenje zamrznjeno kmalu po obiranju, po zaslugi nizkih temperatur pa ohrani veliko več vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi kot korenje, ki je v trgovinah spravljeno v hladilniku.

Maline

Tudi jagodičevje je zamrznjeno takoj po obiranju in zato v sebi zadrži večino hranljivih snovi ter je zdravju prijaznejša izbira od svežega. Pozimi pa je zamrznjeno jagodičevje, denimo maline, jagode in robide, še dostopnejše in cenovno ugodnejše od svežega.

Maslena buča

Priprava maslene buče zahteva veliko dela: lupljenje, odstranjevanje pešk, rezanje na primerne koščke. Vse to vam bo prihranjeno, če boste v trgovini namesto sveže izbrali zamrznjeno bučo, pripravljeno za uporabo.

Brokoli

Brokoli je super zelenjava, ki vsebuje veliko kalcija, vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Vendar medtem, ko v hladilniku čaka na pripravo, izgubi velik del prehranske vrednosti. Kadar je, na drugi strani hitro zamrznjen, se dolgo ponaša prav s takšno, kot sveže obran.

Borovnice

Kot ostalo jagodičevje, so tudi zamrznjene borovnice boljša izbira od svežih. Kajti zamrzovanje takoj po obiranju omogoča ohranitev večine antioksidantov in drugih hranljivih snovi, ki se sicer med skladiščenjem in transportom izgubijo.

 

Špinača

Špinača je ena najbolj zdravih zelenjav, vendar v hladilniku kmalu izgubi veliko v njej prisotnih koristnih snovi. Povsem drugačna zgodba je, kadar je hitro zamrznjena. Najbrž ni odveč tudi dejstvo, da je ta cenovno dostopnejša in priročnejša za pripravo.

Paprika

Sveža paprika je tedaj, ko zori na vrtovih ali v naših krajih, neprecenljiva. Na trgovskih policah pa je domala vse leto in mnoge premami k nakupu. Vendar tudi zanjo velja, da je pozimi zamrznjena boljša izbira od sveže, saj ohrani veliko več vitamina C ter drugih hranljivih snovi, ki se med prevozom in skladiščenjem hitro izgubijo.

Ohrovt

Zamrznjen ohrovt lahko uporabite tako kot zamrznjeno špinačo in se odlično poda k številnim jedem. Res je, da je sveži ohrovt praviloma na voljo vse leto in za nakup zamrznjenega ni razlog večja količina vitaminov in mineralov, zagotovo pa prepriča lažja in hitrejša priprava.

Cvetača

Cvetačo bi lahko postavili ob bok brokoliju. Kajti dejstvo je da ta, kadar je zamrznjena tik po obiranju in na voljo v zamrzovalnih skrinjah, ohrani več hranljivih snovi kot cvetača ki, preden pride na trgovske police, opravi dolgo pot in doma na pripravo čaka v hladilniku, saj s tem izgubi veliko prehranske vrednosti.

Preberite še: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava: kaj je pametno kupiti BIO in kaj ne?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)