Zelenjava, ki je boljša kuhana

Res je, da je zelenjava načeloma najboljša surova, vendar obstajajo izjeme.

17.5.2015 ob 8:15

shutterstock_220133881.jpg

Kljub temu, da je povsod mogoče zaslediti informacije o tem, da je surova zelenjava boljša in bolj zdrava od kuhane, obstajajo izjeme, pri katerih hranilna vrednost s kuhanjem naraste. Paradižnik, korenje, špinača, šparglji in gobe so nekateri od plodov narave, ki so mnogo bolj zdravi kuhani.

Zakaj je tako?

Britanska prehranska strokovnjakinja Mel Wakeman z univerze Birmingham pravi: "Številne hranljive snovi v zelenjavi se v telesu težko absorbirajo. Močna rastlinska vlakna se pogosto vežejo z minerali in vitamini, te pa organizem zato komaj lahko izkoristi. Segrevanje živil oslabi povezavo med vlakni in hranljivimi snovmi, ta pa se zato lažje sproščajo v prebavnem sistemu." Wakemanova trdi, da sproščanje teh hranljivih snovi še dodatno blagodejno vpliva na zdravje.

Tudi s kuhanjem previdno

Kljub temu se je treba zavedati, da kuhanje uničuje nekatere vitamine in minerale, zato je primerno kombinirati svežo in kuhano zelenjavo ter termično obdelati tisto, katere prehranska vrednost se med kuhanjem okrepi, torej paradižnik, korenje, špinačo, šparglje in gobe.

Pri kuhanju velja, da je najboljša priprava zelenjave na pari ali v mikrovalovni pečici, najslabša pa cvrtje v maščobi, saj zelenjava vpije veliko maščobe.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)