19.1.2021 ob 5:45 | Foto: Joe Gough/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Jajca so domala na vsakem seznamu zdravih živil. Upravičeno, saj vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in zdravih maščob. Se pa prehranski strokovnjaki strinjajo, da za izkoristek teh ni vseeno, kako jih pripravite. Kateri je najboljši način?
Na to vprašanje je težko podati en sam odgovor. Kajti pri vplivu jajc na zdravje igra vlogo več dejavnikov.
Dolgo izpostavljanje visokim temperaturam lajša absorpcijo beljakovin, kar pomeni, da eno ključnih sestavin jajc organizem po njihovi zaslugi lažje izkoristi.
Na drugi strani se med dolgo toplotno obdelavo uničujejo ostale koristne snovi. Med dolgim kuhanjem, praženjem ali pečenjem jajca izgubijo do 61 odstotkov vitaminov, mineralov in antioksidantov.
--> Preprost trik za popolna poširana jajca v večji količini
Da bi ta izguba bila kar najmanjša, se priporoča hitra priprava jajc pri višjih temperaturah. Nemogoče se je sicer povsem izogniti določenemu odstotku izgube hranljivih snovi, lahko pa izberete način, pri katerem se jih ohrani največ.
V ta namen strokovnjaki priporočajo poširanje ali hitro praženje na vročem olivnem olju.
Za ljubitelje omlet svetujejo čim manj dodatkov, kot so mleko, smetana, slanina in podobnih ter na drug strani veliko dodane zelenjave, ki vsaj nekoliko nadomesti med toplotno obdelavo izgubljene vitamine in minerale.
Povzeto po portalu Miss7
Preberite še: Arašidi niso oreščki, banane so radioaktivne in druge zanimivosti o hrani
Morda vas zanima tudi: Zakaj ni dobro jesti postanih jajc (in druga živila, ki jih ni priporočljivo pogrevati)
oddajte komentar