10.11.2020 ob 5:40 | Foto: Ganna Martysheva/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Sedem gramov beljakovin, 350 džulov (85 kalorij), številni vitamini in minerali. Vse to in še veliko več se skriva znotraj jajčne lupine. V nasprotju s splošnim prepričanjem, maščobam v rumenjaku navkljub, jajca ne redijo. In kot dokazujejo zadnje raziskave, je z jajcem ali dvema na dan mogoče znatno izboljšati zdravje.
V časopisu American Journal of Clinical Nutrition so pred nedavnim zapisali, da moški, ki si vsak dan privoščijo eno jajce, na kognitivnih testih dosegajo boljše rezultate v primerjavi z moškimi, ki jajc ne jedo.
Strokovnjaki z univerze Harvard to utemeljujejo z dejstvom, da to živilo vsebuje številna hranila, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov ter jih varujejo pred starostnimi spremembami.
A ne le v odrasli dobi, jajca na male sive celice vplivajo že v otroštvu, saj telesu dovajajo snovi, ki jih otrok potrebuje za pravilen razvoj centralnega živčevja. Zlasti sta za to zaslužna v rumenjaku prisotna holin in vitamin D .
V jajčnem rumenjaku je med drugimi zastopan antioksidant lutein. Ta je nepogrešljiv za dober vid ter zdravo kožo. Lutein med drugim niža tveganje za nastanek sive mrene, varuje pred srčnimi boleznimi in ščiti pred nekaterimi oblikami raka.
V rumenjaku se nahaja vitamin D. Ta sodeluje pri absorpcij kalcija in fosforja v telesu ter tako predstavlja pomemben kamenček v mozaiku dejavnikov, ki vplivajo na močne kosti ter zdrave zobe.
V srednje velikem rumenjaku je približno 40 mednarodnih enot tega vitamina, ki skrbi tudi za močno odpornost.
Jajca vsebujejo številne vitamine B kompleksa, ki so nepogrešljivi za zdravo polt, lepe lase in varujejo pred hiperpigmentacijo ter drugimi kožnimi težavami.
V jajcu prisotni fosfolipidi, ki med drugim skrbijo za zdravje jeter ter krepijo odpornost.
Čeprav je nekdaj veljalo, da uživanje jajc viša tveganje za srčne bolezni, novejše študije to teorijo zanikajo in trdijo nasprotno: jajca uravnavajo količino holesterola v krvi ter preprečujejo telesna vnetja, ki so en od razlogov za srčna obolenja
Raziskava finske univerze je pokazala še, da jajce na dan ne viša tveganja za koronarno srčno bolezen in ne za druge bolezni srca.
Kar nekaj znanstvenih del je prišlo do zaključka, da osebe, ki za zajtrk jedo jajca, za kosilo pojedo manj hrane od oseb, ki si za prvi jutranji obrok privoščijo druga živila.
Prva namreč vsebujejo kvalitetne beljakovine, ki dolgo ohranjajo sitost, k temu pripomorejo še v rumenjaku prisotne maščobe. Prav kombinacija maščob in beljakovin preprečuje napade lakote ter omogoča lažje nadzorovaje količine zaužite hrane.
Jajčni rumenjak vsebuje holin, snov, ki lahko v primernih količinah za 24 odstotkov zniža tveganje za raka dojk.
Ena od na to temo opravljenih raziskav je pokazala, da je pri ženskah, ki na teden pojedo vsaj šest jajc, za 44 odstotkov nižje tveganje za raka dojk kot pri ženskah, ki na teden pojedo dve ali manj.
Jajca vsebujejo folno kislino, vitamin B9, ki je nepogrešljv za zdravje in dobro gibljivost moških spolnih celic. Ob tem povečuje količino semenčec v moški semenski tekočini in pozitivno vpliva na plodnost žensk. Zato je pomembno, da tisti, ki nameravajo povečati družino, povečajo vnos folne kisline.
Ta je ključna tudi za pravilen razvoj živčevja zarodka in ščiti pred nekaterimi prirojenimi napakami ter prezgodnjim porodom.
V jajcih je veliko vitamina A. Ta med drugim zavira nastajanje gub in se na naraven način bori proti staranju.
K lepi in zdravi koži pripomorejo še številni antioksidanti, kot sta lutein in zeaksantin. Oba z močnim protivnetnim delovanjem skrbita za zdravo polt in mladosten videz.
Povzeto po portalu Food Network
Preberite še: Pet napak, zaradi katerih jajčka niso popolna
Priporočamo tudi: Marie Kondo: 9 nasvetov za jesensko posravljanje
Morda vas zanima tudi: Trik, kako ugotovite, ali je jajce, ki ste ga pozabili v hladilniku, še dobro
oddajte komentar