Dobra novica: Jajca lahko zamrznete

Zgodi se, da je v hladilniku preveč jajc, da se ne bi pokvarila, pa jih lahko tudi zamrznete.

21.7.2020 ob 5:40 | Foto: Kari Hoglund, Ksushachmeister, Dubravina, Andrii Pohranychnyi/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dobra novica: Jajca lahko zamrznete

Nenadoma je v hladilniku preveč jajc in bojite se, da se bodo, preden jih boste uspeli porabiti, pokvarila. Na srečo je te beljakovinske bombice mogoče zamrzniti in jih kasneje spremeniti v okusne omlete, palačinke in druge jajčne jedi ali peciva. Da pa bi bila odtajana tako uporabna kot sveža, morate pri zamrzovanju jajc upoštevati nekaj pravil, ki jih navaja Pure Wow.

Prvo se glasi: ne zamrzujte celih jajc v lupini. Kajti lupina lahko v zamrzovalniku poči, saj tekočina pri zamrzovanju poveča prostornino.

Kako pa jih pripraviti za shranjevanje pri temperaturah pod lediščem?

Zamrzovanje celih jajc

Pred zamrzovanjem jajca razbijte in jih v posodi stepite tako kot to storite, preden jih spremenite v omleto ali drugo jajčno jed. Količino stepenih jajc, ki jih nameravate uporabiti naenkrat, prelijte v posodice, jih dobro zaprite in pospravite v zamrzovalnik.

Za pripravo jajčnih jedi ali peciv bodo primerna približno eno leto.

Zamrzovanje jajčnih beljakov

Včasih pri peki ali kuhi potrebujete samo rumenjake, beljaki pa ostanejo. Na srečo lahko tudi te varno pospravite v zamrzovalnik.

Lahko jih tako kot cela jajca shranite v posodice, še boljši način pa je zamrzovanje v kalupih za ledene kocke. Te napolnite z rahlo stepenimi beljaki, jih položite v zamrzovalnik in počakajte, da zamrznejo, nato pa jih preložite v vrečke ali priročnejše posodice. Ko boste naslednjič pripravljali jedi iz beljakov, jih odtajate in po potrebi stepite v sneg. Predhodno zamrznjeni beljaki se namreč lepo stepejo vanj.

Namig: ena kocka vsebuje približno toliko beljaka, kot eno jajce.

Zamrzovanje rumenjakov

Tudi rumenjake lahko samostojno zamrznete. Ločite jih od beljakov in jim dodajte malo soli ali sladkorja: polovico čajne žličke soli ali žličko in pol sladkorja na štiri rumenjake. Obe začimbi preprečujeta, da bi odtajani rumenjaki postali trdi. Dodatek izberite glede na jedi, ki jih boste kasneje pripravili iz jajc.

Stepite rumenjake in jih prelijte v posodice, primerne za zamrzovanje. Označite jih z datumom in na embalažo napišite,  katera začimba jim je dodana ter jih pospravite in uporabite, kot sicer uporabljate sveže rumenjake.

Še za konec: sicer je čas tajanja odvisen od količine zamrznjenih jajc, praviloma pa velja da jih, preden jih nameravate uporabiti, eno uro pustite na sobni temperaturi.

Preberite še: Pet napak, zaradi katerih jajčka niso popolna


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)