Kako lahko uporabite jajčno lupino

Iz nje lahko izdelate čistilo, naravni pesticid ali sredstvo za nego kože.

4.1.2016 ob 12:30

shutterstock_206348734.jpg

Gre za eno najbolj pogosto uporabljenih živil. In prav je tako, saj jajce prinaša nešteto prednosti za zdravje. Kaj pa jajčna lupina? Tudi ta naj ne roma takoj v smeti. Poglejte, kako jo raje uporabite.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kot naravni pesticid. Na drobne koščke zdrobite jajčno lupino in jo položite okoli rastlin na vrtu. Ščitila jih bo pred škodljivci, kot so polži in gosenice.

Kot čistilo. Posušite jajčno lupino in jo dobro zdrobite z valjarjem ali zmeljite kar v mlinčku za kavo. Nato ji primešajte jabolčni kis. Dobili boste odlično čistilo za čiščenje vodnega kamna s pip, s kuhinjskega korita in s podobnih površin.

Kot čistilo za odtoke. Drobno zdrobite nekaj jajčnih lupin, koščke stresite v odtok in čeznje spustite vročo vodo. Mešanica zdrobljene lupine in vode bo potovala skozi cevi in iz njih odstranila nakopičene maščobe ter drugo umazanijo.

Za nego kože. Jajčne lupine položite v steklenico z jabolčnim kisom in počakajte približno dva dni. Lupina bo razpadla in nastala bo tekočina, ki jo lahko uporabite za blaženje kožnih vnetji, zlasti tistih, ki so posledica pikov komarjev.

Kot gnojilo. Lupine jajc položite v kanglico za zalivanje in vanjo natočite vodo. Med zalivanjem tako rastlin ne boste zgolj vlažili pač pa tudi gnojili in jim zagotavljali zlasti kalcij ter druge za rast pomembne minerale.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)