Zakaj pomarančni olupek ne sodi v smeti

V zmernih količinah niža holesterol, blaži zgago, z njim je mogoče pobeliti zobe in se zaščititi pred žuželkami.

2.1.2016 ob 8:00

shutterstock_240923182.jpg

Zdravilne snovi v pomaranči niso zgolj v njenem sočnem plodu, ampak tudi v olupku tega okusnega sadeža. Poglejte si osem razlogov, zakaj ta ne sodi v smeti.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

  • Znižuje holesterol. Olupek pomaranče vsebuje zelo močne antioksidante flavonoide, ki lahko bistveno zmanjšajo raven holesterola. V ZDA izvedena raziskava je celo dokazala, da so antioksidanti v olupku pomaranče 20-krat močnejši od tistih v njenem soku. Da bi jih izkoristili, med pripravo soka eno do dve pomaranči v sokovnik narežite z olupkom.

  • Pomirja zgago. Pomarančni olupek je odlično naravno zdravilo za blaženje zgage. Številne raziskave so pokazale, da aktivne sestavine v njem pomagajo pri tej težavi. Koščke pomaranče lupine bi morali po obroku, ki je izzval zgago, grizljati med zobmi.

  • Pomaga prebavi. Pomarančni olupek vsebuje veliko vlaknin in tako spodbuja prebavo, nekatere sestavine v njem pa pomagajo tudi pri zdravljenju in preprečevanju prebavnih motenj.

  • Krepi imunski sistem. Tako kot sadež je prepoln vitamina C, ki krepi imunski sistem ter pomaga v boju s prehladom, gripo in bronhitisom.
shutterstock_130535627.jpg
  • Znižuje krvni tlak. Lupina pomaranče vsebuje snovi, ki znižujejo krvni tlak. Raziskave so pokazale, da v njej prisotni flavonoid hesperidin znatno zniža krvni tlak.

  • Beli zobe. Hiter in naraven način za beljenje zob omogoča uporaba pomarančnega olupka. Z notranjo stranjo tega agruma drgnite zobe, ki bi morali biti po takšni negi malce svetlejši.

  • Osveži prostore. Čudovit vonj pomarančnega olupka lahko uporabite za odišavljenje prostora. Narežite ga na koščke, ga stresite v posodo z vodo in jo počasi segrevajte, da bo iz nje hlapela dišeča para.

  • Odganja mravlje in komarje. Pomarančni olupek vsebuje kislino, ki odganja mravlje in komarje. Da bi se na naraven način zaščitili pred komarji, izpostavljene dele telesa pred odhodom v naravo natrite z olupkom pomaranče. Če imate doma mravlje, na mesta, kjer pridejo v vaš dom, postavite koščke olupka in žuželke se mu bodo izogibale.

Še opozorilo: Za uživanje so primerni le olupki pomaranč biološke vzgoje. Tudi z njimi pa ne gre pretiravati, saj lahko v večji količini zaradi vsebnosti nekaterih olj zavirajo delovanje vitamina A.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)