Zakaj ni dobro jesti postanih jajc (in druga živila, ki jih ni priporočljivo pogrevati)

Pri nekaterih ostankih hrane je previdnost več kot upravičena.

7.10.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj ni dobro jesti postanih jajc (in druga živila, ki jih ni priporočljivo pogrevati)

Za kosilo vam je ostalo kar nekaj hrane in razmišljate, da bi jo zvečer samo pogreli ter si tako iz nje hitro pripravili še en obrok.

Ideja v večini primerov ni slaba, vendar pa vseh jedi ni dobro jesti postanih, kajti z njimi lahko ogrozite zdravje. Katere so usodne, opozarja Reader’s Digest.

Jajca

"V jajcih je skoraj vedno prisotna salmonela," je povedala Kantha Shelke, strokovnjakinja za prehrano in vodilna na inštitutu Corvus Blue LLC, ki se ukvarja s proučevanjem živil.

Glede na njeno priporočilo jajc, ki so termično obdelana pri nizkih temperaturah, (pri katerih rumenjak ostane tekoč) ne bi smeli puščati na sobni temperaturi, kajti tedaj se omenjene bakterije množijo, posledično se poviša tveganje za zastrupitev. Prav tako jajc ni priporočljivo pogrevati, saj postana hitro izgubijo prvotni okus.

Rdeča pesa

Raziskava, katere rezultate so leta 2012 objavili v reviji Sports Medicine je pokazala, da v rdeči pesi prisotni nitrati pripomorejo k intenzivnejši vadbi, saj pozitivno vplivajo na prožnost krvnih žil in s tem na krvni pretok. A prav ta sestavina se ne obnese najbolje pri visokih temperaturah.

"Kadar so živila z dušikovimi spojinami oziroma nitrati kuhana in kasneje pogreta, se nitrati pretvorijo v nitrite, nato pa v nitrozamine, ki slovijo po svoji kancerogenosti," pojasnjuje Shelkejeva in dodaja, da pogosto uživanje kuhane ali pečene ter nato pogrete rdeče pese ali jedi iz nje ni najboljša ideja.

Špinača

Iz istega razloga, kot rdeče pese, ne bi smeli pogrevati špinače. Tudi ta namreč vsebuje nitrate, ki se ob pogrevanju pretvorijo v nitrite in nato v nitrozamine.

Riž

Riž smete pogreti le enkrat ter še to pod pogojem, da je bil pred tem primerno shranjen. Surov morda vsebuje bakterije imenovane Bacillus cereus, ki lahko preživijo kuhanje. Kadar je kuhan riž hranjen pri sobni temperaturi, se omenjene bakterije hitro množijo in ob zaužitju povzročijo prebavne težave.

 ''Dlje kot kuhan riž stoji na sobni temperaturi, bolj verjetno je, da se bodo te bakterije razmnožile. Zato ostanke čimprej pohladite in pospravite v hladilnik. Ter jih v njem ne pustite več kot en dan," opozarja strokovnjakinja.

Ocvrta hrana

Med pogrevanjem ocvrte hrane se lahko olje segreje nad temperaturo, pri kateri je varno za uživanje. Pri tem se sproščajo zdravju nevarni hlapi in druge snovi, so leta 2012 zapisali v reviji Food Chemistry.

Zato ohlajenih ocvrtih jedi ni dobro ponovno segrevati oziroma jih pogrevajte počasi in na nižjih temperaturah.

Morska hrana

Morski sadeži so zdravi, a prav morska hrana je, kadar gre za zastrupitve, tvegana.

Na školjkah, rakcih in podobnih živilih so prisotne bakterije, ki se tudi na že pripravljenih jedeh pri sobni temperaturi hitro namnožijo in lahko povzročijo prebavne težave.

Zato že pripravljene morske hrane nikoli ne puščajte na sobni temperaturi dlje kot dve uri. Če vam je ostala, jo hitro pohladite, pospravite v hladilniku ter čim prej pojejte.

Preberite še: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Morda vas zanima tudi: Sedem živil za dolgo življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)