Miti o mikrovalovki, ki jih takoj pozabite

Hrana iz nje ni manj hranljiva in tudi ne strupena.

10.11.2015 ob 12:45

shutterstock_169898684.jpg

Mikrovalovna pečica je dobrodošel pripomoček v marsikateri kuhinji. Kljub temu pa jo od nekdaj spremlja malce dvomljiv sloves. Če ste med tistimi, ki je prav zato v kuhinji še nimate, je čas, da vam razjasnimo nekatere z njo povezane mite.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Hrana iz mikrovalovke je manj hranljiva

Direktor centra za raziskovanje s prestižne univerze Yale, David Katz, se s tem ne strinja in meni, da toplotna obdelava v mikrovalovki ne vpliva na hranilno vrednost živil. Ta se v določeni meri spremeni ob katerikoli toplotni obdelavi, pa naj gre za kuhanje v vodi, pečenje v pečici ali za pripravo v mikrovalovki.

V mikrovalovki se ne sme pogrevati hrane

Trditev, ki drži v primeru, da za to uporabljate plastične posode, ki niso namenjene gretju v njej. Te namreč lahko v hrano sproščajo kemikalije, kot so bisfenol A in ftalati, ki so povezani s prenekaterimi zdravstvenimi težavami sodobnega časa. V kolikor uporabljate primerno posodo, pa te nevarnosti ni.

S hrano iz mikrovalovke se lahko zastrupite

Doktor Katz pravi, da mikrovalovi prodrejo od dveh in pol do treh centimetrov v globino hrane. Prav zato je mikrovalovka primernejša za pogrevanje in tajanje, kot za kuhanje. Če bie v njej pripravljali meso, bi obstajala verjetnost, da bo sredina ostala surova, s tem pa res tvegate zastrupitev s hrano. A prav takšnemu tveganju bi bili izpostavljeni tudi, če bi meso premalo spekli na štedilniku.

Mikrovalovka seva

Po letih polemik se strokovnjaki vendarle strinjajo, da s pogrevanjem hrane v mikrovalovki zdravju ne škodujemo. Seveda pa sta okus in kvaliteta hrane odvisna od njene sestave. Nekatera pogreta živila so neokusna, vendar ne zaradi načina gretja. Prav tako pa Katz poudarja, da je potrebno dokončno odvreči mit, da pred delujočo mikrovalovko ne smemo stati, ker naj nam bi s svojim sevanjem škodovala. To je namreč popoln nesmisel.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)