4.12.2020 ob 5:40 | Foto: Marian Vejcik/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Pri peki je treba upoštevati veliko pravil. Izkušene gospodinje dobro vedo, da ni vseeno, ali je moka za pripravo testa gladka ali ostra, kakšne temperature je dodana tekočina in po kakšnem zaporedju se dodajajo sestavine.
Natančno upoštevanje recepta je torej eden od korakov do idealnega končnega izdelka, a morda se je tudi vam že zgodilo, da kljub temu, da ste dosledno sledili navodilom za pripravo testa, to ni bilo takšno, kot naj bi izpadlo: biskvit je bil pregost, krhko testo se je preveč drobilo, keksi so bili pretrdi.
Vi ste se spraševali, kaj je šlo narobe in verjeten odgovor na to vprašanje se glasi: težava se skriva v velikosti jajc, ki ste jih izbrali.
Priznani slaščičarji namreč opozarjajo, da ni dovolj zgolj poseči po jajcih, ki jih imate v hladilniku temveč bi morali biti pozorni na njihovo velikost. Ta nedvomno vpliva na teksturo in okus slaščic ter drugih pekovskih izdelkov.
Tako je zadevo za portal Mashed pojasnila slaščičarka Jocelyn Drexinger: "Če v testu ni dovolj jajc, v njem ni dovolj zraka, prav tako je zaradi nižjega odstotka mokrih in višjega suhih sestavin, biskvitno pregosto in zbito.
Kvašeno testo iz istega razloga vzhaja v manjši meri, krhko pecivo pa se preveč drobi. Na drugi strani preveč jajc povzroči gumijasto, spužvasto teksturo končnega izdelka. Velikost te sestavine torej igra pomembno vlogo in nanjo bi morali biti pozorni."
Velikost jajc je praviloma označena na embalaži. Po pravilniku so jajca velikosti S mala, torej tista, ki tehtajo manj kot 53 gramov, M ali srednja tehtajo od 53 do 63 gramov, L ali velika od 63 do 73 gramov in XL ali zelo velika jajca 73 gramov ali več.
Po pravilih Evropske gospodarske skupnosti sicer obstaja sedem velikosti, označene s številčnimi vrednostmi. Vrednost 1 označuje največja, ki so težja od 70 gramov, 7 pa pomeni, da so jajca lažja od 45 gramov.
Običajno v receptih priporočena velikost jajc ni navedena, mojstrica v tem primeru predlaga, da uporabite jajca velikosti L. Za rahlejša in okusnejša peciva.
Preberite še: Pet napak, zaradi katerih jajčka niso popolna
Morda vas zanima tudi: Piškoti: v vsakem receptu lahko moko zamenjamo z brezglutensko, če naredimo tole in pa Božični piškoti: več kot 35 receptov za praznično peko
oddajte komentar