To se bo zgodilo, če boste vsak dan za zajtrk pojedli dva jajčna beljaka

Poglejte, kakšne bodo posledice zajtrka, sestavljenega predvsem iz jajčnih beljakov.

1.3.2022 ob 11:03 | Foto: YelenaYemchuk/Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se bo zgodilo, če boste vsak dan za zajtrk pojedli dva jajčna beljaka

Christine Yu, inštruktorica joge in fitnes navdušenka je na spletu delila zanimivo izkušnjo.

Dva tedna je za zajtrk vsak dan pojedla na različne načine pripravljena dva jajčna beljaka. Opazila je vsaj pet sprememb v vsakodnevnem življenju, ki so bile posledice te odločitve, jih zaupala portalu Women's Health in opozorila na pozitivne ter negativne posledice takšne prehrane.

Vsako jutro eno jajce

Christine je najprej zapisala, da vsak dan začne z zajtrkom, ki skoraj vedno vključuje tudi vsaj eno  jajce, pripravljeno na različne načine.

Prehranska strokovnjakinja Karen Ansel na drugi strani izpostavlja beljake, ki naj bi bili super hrana, saj so polni beljakovin ter zato idealni za nadzorovanje teka in za izgradnjo mišic. Kot je še dejala slednja, so sicer rumenjaki okusnejši del jajca, a vsebujejo več energije in maščob.

Na podlagi njenih priporočil se Christine odločila za eksperiment, v katerem je dva tedna za zajtrk jedla samo beljake.

Zgodilo se je tole:

Celo jutro sem bila sita

Sicer je priznala, da jo je bilo sprva strah, da bo potem, ko bo od zajtrka zgolj iz beljakov minila ena ura, postala lačna. A se je motila.

Povedala je, da jo je zajtrk iz dveh beljakov dobro nasitil in zadržal sitost vse do kosila. Beljakom je največkrat dodala mlado čebulo, špinačo ali sadje.

Lažje sem vadila

"Pred jutranjo vadbo moram nekaj pojesti. Po možnosti nekaj lažjega, da med tekom nimam pretežkega želodca," je povedala Christine. 

"Omleta iz celih jajc ni ravno lahka hrana, dva kuhana ali pečena beljaka pa sta mi zagotovila dovolj energije za vadbo, hkrati nista doprinesla k občutku težine v želodcu."

Prav tako po zajtrku iz njih ni občutila znatnega padca energije, ki rad sledi uživanju ogljikovih hidratov, denimo banane ali toasta.

Beljaki so dokaj dolgočasni

"Cela jajca lahko jem vsak dan in se jih nikoli ne naveličam. Zgodba z beljaki je povsem drugačna. Čeprav so na prvi pogled idealna podlaga za nevtralen zajtrk moram povedati, da sem težko ohranjala raznolikost obrokov," je priznala Christine in dodala:

"Vse skupaj bi bilo še slabše, če jih ne bi mešala z ovsenimi kosmiči, sadjem, cimetom, zelenjavo in podobnim. A preprosto niso me prepričali z okusom in ne s teksturo. Velikokrat so bili gumijasti ter nič kaj prijetni za pod zob."

Pogrešala sem rumenjake

"Vse, njihovo barvo, okus in teksturo. Rumenjaki zajtrku dajo tisto piko na I, so okusni in vsebujejo veliko zdravju prijaznih hranljivih snovi, denimo vitamine B kompleksa, E, D, železo, cink," je opozorila na še eno negativno plat takšne prehrane.

Porabila sem veliko jajc

Čeprav je Christine skušala rumenjake porabiti v drugih receptih, je vendarle šlo veliko jajc v nič.

Na koncu se je odločila za cela jajca. Čeprav je beljaki niso povsem razočarali, se namreč rumenjaku ni bila pripravljena odpovedati za vedno.

Preberite še: Jajca v solati: Zakaj je to res dobra kombinacija

Morda vas zanima tudi: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)