Takšna jajca vsebujejo največ vitamina D (ki je ključen za to jesen)

S prihodom jeseni je dobro okrepiti odpornost in se založiti z viri vitamina D, med katere sodijo tudi jajca.

2.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Takšna jajca vsebujejo največ vitamina D (ki je ključen za to jesen)

Poletje se izteka in pred vrati je jesen, ko bo imunski sistem znova bolj na udaru, kot v toplejšem delu leta. Zato je dobro vedeti, kako mu pomagati.

En od načinov za krepitev odpornosti je primerna količina vitamina D. Ta je nepogrešljiv tudi za zdrave zobe ter močne kosti, za dobro delovanje srca, za brezhibne male sive celice, to pa so njegovi najboljši viri.

Sončna svetloba

Vitamin D je en redkih vitaminov, ki jih telo lahko proizvaja samo in sicer v organizmu nastaja pod vplivom sončnih žarkov. Za primerno količino tega vitamina je dovolj že pet do deset minut izpostavljanja nezaščitene kože soncu na dan, seveda tedaj, ko tudi poleti ni premočno.

Dodatki prehrani

Na tržišču je veliko prehranskih dodatkov z vitaminom D. Pred uživanjem teh se o primerni količini obvezno posvetujte z zdravnikom in priporočenega odmerka ne presegajte.

Prehranski dodatki so sicer priporočljivi za dojene dojenčke in odrasle, starejše od 50 let.

Losos

Med z vitaminom D bogatimi živili je na prvem mestu losos. Meso te ribe namreč vsebuje veliko zdravih maščob in prav tako veliko vitamina D, ki je topen v maščobah, kar pomeni, da ga telo v tej kombinaciji zlahka absorbira.

Količina vitamina D v lososu je sicer odvisna od tega, ali gre za gojenega ali divjega. Slednji prvega prekaša, druge s tem vitaminom bogate ribe pa so še sardine, morski list, skuša ter tuna.

Ostrige in rakci

Tudi ti plodovi morja se ponašajo z veliko količino z vitamina D, ob njem je v njih bogato zastopan še cink, ki je prav tako zaveznik močne odpornosti. Enako velja za rakce, ki ob vitaminu D vsebujejo še zdrave maščobe, železo, selen in beljakovine.

Jajčni rumenjak

Jajca se vse bolj uveljavljajo na seznamu zdravih živil. En od razlogov za to je tudi bogastvo vitamina D v njihovem rumenjaku. Je pa res, da je tega več v jajcih kokoši proste kot hlevske reje, na kar bodite pozorni pri nakupu.

Gobe

Gobe so nekaj posebnega z več vidikov. Med drugim jih odlikuje visoka vsebnost vitamina D, ki tako, kot pri ljudeh, nastaja v njih pod vplivom sončnih žarkov.

Vitamin D v gobah je sicer v obliki vitamina D2, a tudi tega naše telo zlahka izkoristi.

 Tatiana Volgutova/Gettyimages

Obogatena živila

Nekaterim živilom je vitamin D dodan med procesom predelave. Med takšna praviloma sodijo kravje mleko, rastlinska mleka, pomarančni sok, žita, jogurti. Na dodatek vitamina D in drugih hranljivih snovi sicer opozarja napis na embalaži.

Goveja jetra

Jetra morda res ne sodijo med specialitete, a v njih je veliko hranljivih snovi, med katerimi izstopajo vitamin A, železo in beljakovine. Goveja jetra so tudi bogat vir vitamina D.

Olje iz jeter polenovke

Olje iz jeter trske ali polenovke je odličen prehranski dodatek, saj telesu zagotavlja omega tri maščobe, vitamin A in vitamin D. Na voljo je v tekoči obliki ali v kapsulah, vendar z njim ne smete pretiravati, saj preveč olja lahko pripelje do previsokih odmerkov vitaminov A in D v telesu. Pred uporabo se zato vedno posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova priporočila.

Povzeto po portalu Espresso Communication

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan

Morda vas zanima tudi: Pet najboljših prehranskih nasvetov, s katerimi boste to jesen in zimo ostali zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)