2.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Poletje se izteka in pred vrati je jesen, ko bo imunski sistem znova bolj na udaru, kot v toplejšem delu leta. Zato je dobro vedeti, kako mu pomagati.
En od načinov za krepitev odpornosti je primerna količina vitamina D. Ta je nepogrešljiv tudi za zdrave zobe ter močne kosti, za dobro delovanje srca, za brezhibne male sive celice, to pa so njegovi najboljši viri.
Vitamin D je en redkih vitaminov, ki jih telo lahko proizvaja samo in sicer v organizmu nastaja pod vplivom sončnih žarkov. Za primerno količino tega vitamina je dovolj že pet do deset minut izpostavljanja nezaščitene kože soncu na dan, seveda tedaj, ko tudi poleti ni premočno.
Na tržišču je veliko prehranskih dodatkov z vitaminom D. Pred uživanjem teh se o primerni količini obvezno posvetujte z zdravnikom in priporočenega odmerka ne presegajte.
Prehranski dodatki so sicer priporočljivi za dojene dojenčke in odrasle, starejše od 50 let.
Med z vitaminom D bogatimi živili je na prvem mestu losos. Meso te ribe namreč vsebuje veliko zdravih maščob in prav tako veliko vitamina D, ki je topen v maščobah, kar pomeni, da ga telo v tej kombinaciji zlahka absorbira.
Količina vitamina D v lososu je sicer odvisna od tega, ali gre za gojenega ali divjega. Slednji prvega prekaša, druge s tem vitaminom bogate ribe pa so še sardine, morski list, skuša ter tuna.
Tudi ti plodovi morja se ponašajo z veliko količino z vitamina D, ob njem je v njih bogato zastopan še cink, ki je prav tako zaveznik močne odpornosti. Enako velja za rakce, ki ob vitaminu D vsebujejo še zdrave maščobe, železo, selen in beljakovine.
Jajca se vse bolj uveljavljajo na seznamu zdravih živil. En od razlogov za to je tudi bogastvo vitamina D v njihovem rumenjaku. Je pa res, da je tega več v jajcih kokoši proste kot hlevske reje, na kar bodite pozorni pri nakupu.
Gobe so nekaj posebnega z več vidikov. Med drugim jih odlikuje visoka vsebnost vitamina D, ki tako, kot pri ljudeh, nastaja v njih pod vplivom sončnih žarkov.
Vitamin D v gobah je sicer v obliki vitamina D2, a tudi tega naše telo zlahka izkoristi.
Nekaterim živilom je vitamin D dodan med procesom predelave. Med takšna praviloma sodijo kravje mleko, rastlinska mleka, pomarančni sok, žita, jogurti. Na dodatek vitamina D in drugih hranljivih snovi sicer opozarja napis na embalaži.
Jetra morda res ne sodijo med specialitete, a v njih je veliko hranljivih snovi, med katerimi izstopajo vitamin A, železo in beljakovine. Goveja jetra so tudi bogat vir vitamina D.
Olje iz jeter trske ali polenovke je odličen prehranski dodatek, saj telesu zagotavlja omega tri maščobe, vitamin A in vitamin D. Na voljo je v tekoči obliki ali v kapsulah, vendar z njim ne smete pretiravati, saj preveč olja lahko pripelje do previsokih odmerkov vitaminov A in D v telesu. Pred uporabo se zato vedno posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova priporočila.
Povzeto po portalu Espresso Communication
Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan
Morda vas zanima tudi: Pet najboljših prehranskih nasvetov, s katerimi boste to jesen in zimo ostali zdravi
oddajte komentar