Vitamin D se je dobro izkazal kot zaščita pred koronavirusom

Vitamin D znižuje tveganje za okužbo z novim koronavirusom in blaži simptome bolezni covid-19, kažejo raziskave.

1.10.2020 ob 5:45 | Foto: Ake Ngiamsanguan (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vitamin D se je dobro izkazal kot zaščita pred koronavirusom

Pri posameznikih, ki imajo v organizmu dovolj vitamina D, redkeje prihaja do zapletov in tudi smrti, ki lahko nastopi kot posledica bolezni covid-19, je pokazala nova študija, opravljena v Združenih državah Amerike. Druga, od prve neodvisna raziskava je izpostavila, da vitamin D zniža tveganje za okužbo z novim koronavorusom, piše Sky News.

Pod vplivom vitamina D se namreč v telesu zniža količina vnetji, hkrati se povečajo ravni imunskih celic levkocitov, ki premagujejo viruse, bakterije in glive, so zapisali raziskovalci z medicinske šole univerze Boston.

Strokovnjaki so do omenjenih zaključkov prišli z analizo krvi 235 pacientov, obolelih za covidom-19. Spremljali so simptome, sam potek bolezni in tudi smrtnost ter spoznanja objavili v publikaciji PLOS ONE.

Pri posameznikih, starejših od 40 let, ki so imeli v krvi dovolj vitamina D, je bila umrljivost več kot 51 odstotkov nižja, kot pri pacientih s pomanjkanjem tega vitamina.

Po besedah Michaela Holicka, ki je pred nedavnim objavil drugo študijo o vplivu vitamina D na tveganje za okužbo z novim koronavirusom, ta možnost za infekcijo zniža za 54 odstotkov, hkrati varuje pred drugimi virusi, ki povzročajo bolezni zgornjega dela dihal.

"Obstaja velika bojazen, do bo kombinacija gripe in bolezni covid-19 še dodatno obremenila bolnišnice in povečala smrtnost zaradi omenjenih okužb dihal. Zaradi pogostega pomanjkanja vitalnima D v telesu otrok in odraslih, kar je zlasti značilno za zimske mesece, so za vse priporočljivi nadomestki s tem vitaminom, saj je z njimi mogoče znižati tveganje za okužbo z novim koronavirusom, za zaplete pri prebolevanju bolezni covid-19 in tudi za smrt," je zaključil Holick.

Vitamin D je enostavno jemati. Ima široko terapevtsko okno, kar pomeni, da se je z njim težko 'zastrupiti', tudi če jemljemo velike odmerke. Priporočeni odmerki so 1000 i. e. na dan.

Vsak dan dve uri in pol sonca (in še to brez oblačil)

Vitamin D, oziroma tako imenovani sončni vitamin, je edini vitamin, ki ga telo pod vplivom sončnih žarkov proizvaja samo. Za primerno količino tega bi morali v hladnem delu leta na soncu bivati vsaj dve uri in pol, kajti sončno žarki na Zemljo padajo pod drugačnim kotom kot poleti, ko je dovolj, če se soncu trikrat na teden izpostavimo za deset do 15 minut. Hkrati je v jeseni in pozimi večji del telesa pokrit z debelimi oblačili.

Sicer se ta vitamin skriva tudi v nekaterih živilih, denimo v  v ribah, kot so losos, sardine, tuna, postrv, v jajcih, gobah, v surovem maslu, siru, polnomastnem mleku in jogurtu, vendar ga je zgolj s prehrano težko zaužiti dovolj.

Majhen člen, ki lahko pomaga

Da je vitamin D dobrodošel zaveznik v boju z novim koronavirusom je na okrogli mizi z naslovom Imejte sonce na svoji strani izpostavila tudi slovenska endokrinologinja prof. dr. Marija Pfeifer. Ta je ob prej omenjenih dejstvih poudarila še, da če covid-19 napreduje v pljuča, tam povzroči tako imenovano citokinsko nevihto. Dovoljšnja količina vitamina D umirja ta vnetni pojav.

Najpogostejši znaki in simptomi pomanjkanja so tako splošni, da jih pogosto spregledamo ali pa jih ne pripisujemo pomanjkanju vitamina D. Gre za "tihe" simptome, ki lahko vodijo do vedno večjih in resnejših težav oziroma bolezni. Običajno se kažejo na različne načine. "Zmerno pomanjkanje vitamina D ne povzroča hujših ali značilnih težav. Ljudje lahko zaznavajo kronično utrujenost, včasih neznačilne kronične bolečine v mišicah, pozimi so manj odporni proti akutnim okužbam dihal, predvsem virusnim, starejši imajo lahko manjšo mineralno kostno gostoto, pogosteje padajo. Verjetno tudi pogosteje zbolijo za rakom," je dodala prof. dr. Pfeiferjeva.

"Glede na velik delež prebivalstva s pomanjkanjem in hudim pomanjkanjem vitamina D bi morala vitamin D pozimi jemati večina prebivalcev Slovenije." O zdravilu je povedala: "Neaktivna oblika vitamina D, ki je v večini pripravkov za nadomeščanje, je varna. Vitamin D je enostavno jemati. Ima široko terapevtsko okno, kar pomeni, da se je z njim težko 'zastrupiti', tudi če jemljemo velike odmerke. Priporočeni odmerki so 1000 i. e. na dan."

Po njenih besedah kar nekaj držav priporoča jemanje vitamina D kot dodatka prehrani in s tem zagotavljanje vsaj delne zaščite. Vendar je opozorila, da to ni edini dejavnik preprečevanja okužbe z novim koronavirusom in bolezni covid-19, je pa majhen člen, ki lahko pomaga.

Preberite še: Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripa

Morda vas zanima tudi: Slovenski strokovnjak: to živilo naj bi nudilo določeno zaščito pred covid-19


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)