25.6.2020 ob 5:40 | Foto: Ratmaner, Bonchan, Karisssa,Jenifoto/Gettyimages | Avtor: M. FL.
"Cink je pomemben mineral, ki v telesu igra več vlog, med drugim skrbi za dobro odpornost, spodbuja celjenje ran in je nepogrešljiv za presnovo beljakovin," je za Women's Health povedala prehranska strokovnjakinja Amy Gorin. Ker ga organizem ne zmore tvoriti sam in ker se ne skladišči je pomembno, da ga vsak dan dovolj zaužijemo s prehrano.
Priporočena dnevna količina omenjenega minerala znaša osem miligramov, nosečnice ga potrebujejo več, z njim najbogatejša pa so sledeča živila.
V 30. gramih bučnih semen je približno 2,2 miligrama cinka, ob tem pa še 8,5 gramov rastlinskih beljakovin. Študije ob tem dokazujejo, da drobna in okusna semena znatno znižajo tveganje za nekatere oblike raka.
Zakaj so ovseni kosmiči tako idealno živilo? Cenovno so dostopni, v prehrano jih je mogoče vključiti na nešteto načinov, vsebujejo veliko vlaknin ter nižajo tveganje za srčne bolezni, ob tem pa vsebujejo še veliko cinka: slednjega je v 120. gramih 1,3 miligramov.
90 gramov mesa ostrig telesu zagotovi kar 32 miligramov cinka, hkrati pa še več kot 100 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina B12, ki je nepogrešljiv za dobro delovanje živčevja, presnovo in za zdrave krvne celice.
Čeprav z rdečim mesom res ne bi smeli pretiravati, pusta govedina vendarle prinaša tudi koristi. V 120. gramih te se namreč nahaja 5,7 miligramov cinka, kar je več kot 70 odstotkov dnevno priporočene količine.
Vseeno je, kako imate radi pripravljene, raki vsebuje veliko cinka. V 90. gramih njihovega mesa se tega nahaja kar sedem miligramov. Čeprav je vsebnost tega minerala pogojena tudi z vrsto rakov, ga vsi vsebujejo zavidljivo količino.
Še en odličen rastlinski vir cinka so semena konoplje. Ob tem vsebujejo še zdrave nenasičene maščobe. Tri žlice omenjenih semen vsebujejo tri miligrame cinka, v njih pa je prisoten še arginin, beljakovina, ki varuje zdravje srca. Zato: dodajte jih smutijem, solatam, juham ali jih drugače vključite v prehrano.
Stročnice so še ena vrsta živili, ki pripomorejo k primernemu vnosu cinka v telo. V 240. gramih kuhane čičerike je tega 2,5 miligramov, ob tem pa še veliko beljakovin in zdravju prijaznih vlaknin.
Odlična, s cinkom bogata stročnica, je črni fižol. V 240. gramih skriva dva miligrama cinka oziroma 25 odstotkov dnevno priporočene količine tega minerala. Hkrati pa še veliko železa, fosforja, kalcija in magnezija ter skrbi za močne in zdrave kosti.
Grški jogurt premore številne pozitivne učinke za zdravje, med drugim je bogat s cinkom. V 240. gramih je tega 1,5 miligramov, ob tem pa še veliko beljakovin in prebavi koristnih probiotikov.
Praženi ali surovi, ti okusni oreščki v 30. gramih vsebujejo 1,5 miligramov cinka. Hkrati telo navdajajo z zdravim maščobam, nižajo krvni tlak in uravnavajo količino holesterola.
Preberite še: Spoznajte zdravilno moč jagod
Morda vas zanima tudi: Kefir ali jogurt: Kateri je bolj zdrav in kakšna je sploh razlika med njima
oddajte komentar