Z biotinom bogata živila za lepe lase in čvrste nohte

Biotin je za lepe in zdrave nohte ter lase nepogrešljiv vitamin, zato je dobro vedeti, katera živila so z njim prav posebej bogata.

11.11.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Z biotinom bogata živila za lepe lase in čvrste nohte

Biotin, nekdaj imenovan vitamin H ali koencim R je vodotopen vitamin iz skupine vitaminov B, ki sodeluje v presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, igra ključno vlogo pri tvorjenju energije in pri celični rasti. Nepogrešljiv je pri nastajanju keratina, ključnega gradnika nohtov in las ter zato tudi z vidika njihove lepote ter zdravja igra veliko vlogo.

Torej je dobro posegati po z njim bogatih živilih ter si zagotoviti lepe lase ter čvrste nohte. Kateri so njegovi najbogatejši viri?

Mandlji

V sto gramih mandljev so štirje mikrogrami biotina, katerega telo dnevno potrebuje približno 50 mikrogramov. Zato je mandlje priporočljivo kombinirati z drugimi živili, ki ga vsebujejo veliko. Denimo z ovseno kašo za zajtrk.

Sladek krompir

V 120. gramih sladkega krompirja se nahaja 24 mikrogramov omenjenega vitamina. Tu so še druge hranljive snovi, denimo beta karoten in vlaknine, torej na več načinov pozitivno vpliva na lepoto in zdravje.

Jajca

Jajčni rumenjaki sodijo med z biotinom najbogatejša živila. V sto gramih rumenjaka je tega vitamina približno 25 mikrogramov res pa je, da lahko surov jajčni beljak nekoliko zavira njegovo absorpcijo, zato so za njegov izkoristek boljša kuhana ali pečena jajca.

Čebula

Čebula v sebi skriva znatne količine vitamina biotina. Največ surova ali le rahlo termično obdelana, med dolgim kuhanjem pa se veliko hranljivih snovi v njej, torej tudi biotina, izgubi.

Oves

V sto gramih ovsenih kosmičev je 20 mikrogramov biotina, tu so še drugi vitamini, minerali in vlaknine, ki spodbudno vplivajo na zdravje organizma.

Paradižnik

Poletje je čas paradižnika, a tudi z vidika zadostne količine biotina si ga je dobro privoščiti vse leto. V juhah, solatah, prikuhah in sokovih, saj med drugim skrbi za lepe nohte in lase.

Kikirikiji

V sto gramih arašidov ali iz njih izdelanega masla je 34 mikrogramov omenjenega vitamina. Arašidi so torej zdrav in lepoti prijazen prigrizek.

Korenje

Korenje prinaša številne pozitivne učinke na lepoto. V njem je beta karoten, nepogrešljiv za lepo kožo, za zdravo lasišče in za mladostnejši videz.  Nezanemarljiva pa je še v njem prisotna količina biotina, kar pomeni, da korenje poskrbi za močne, zdrave in lepe lase ter prav takšne nohte.

Povzeto po Readers Digest.

Preberite še: Domača maska iz kvasa za lepe in sijoče lase (in še dve odlični maski)

Morda vas zanima tudi: Najboljša hrana za vašo kožo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)