Testirale smo, ali soda bikarbona ter sol res posvetlita lase (2. del)

Kljub temu, da morja letos morda ne bom videla, mi lase postopoma svetli vse bolj močno sonce. S soljo nekje na plaži bi bil učinek še očitnejši.

2.5.2020 ob 5:50 | Foto: Tjaša Sterle Polak, Getty Images

Testirale smo, ali soda bikarbona ter sol res posvetlita lase (2. del)

Moj prvi poskus naravnega barvanja las, sem vam že predstavila. In, kako učinkoviti so bile tri mešanice, si lahko prebrete tukaj.

Tokrat sem za posvetlitev las uporabila samo dva naravna načina. Oba sta v začetni fazi v sipkem stanju, zato sem ju morala mešati z vodo. A ker se tudi vlažni lasje hitro posušijo, je najbolje če oba preizkusite takrat, ko boste z vlažnimi lasmi lahko zunaj. Sicer vas zagotovo čaka sesanje.

Soda bikarona

Sodo bikarbono sem zmešala z vodo tako, da je nastala pasta. To sem si nanesla na vlažne lase. Sprva sem jih poskušala počesati, a ugotovila, da nima smisla, ker je soda bikabona padala po tleh, mojih oblačilih in umivalniku. Masko iz sode bikarbone sem pustila na laseh eno uro, potem sem si jih sprala, umila s šamponom in posušila.

Rezultat: barva las se mi ni zdela nič svetlejša, so bili pa lasje neverjetno dišeči … kot da bi soda bikarbona odstranila vse vonjave, ki so prisotne tudi po uporabi šampona.

Moji lasje pred in po uporabi sode bikarbone.

Sol

Že na morju me sol v laseh in na koži nikoli ni motila, zato običajno ne tečem pod tuš takoj, ko zaključim s plavanjem, temveč počakam na večer. Lasje mi zato vedno posvetlijo, vendar pa so septembra že precej zdelani in takrat običajno obiščem tudi frizerja. Letos z žalostjo ugotavljam, da bo hrepenenje po morju večje kot leta prej in hkrati morda tudi neuslišano. Vseeno pa je sonce že dovolj močno, da bodo redne maske iz soli delovale tudi na domačem vrtu.

Sol sem zmešala vodo tako, da je nastala pasta. Nanesla sem jo na lase enako kot pasto iz sode bikarbone. Tokrat sem počakala toliko časa, da so se mi lasje skoraj posušili. Nato sem jih sprala, umila s šamponom in posušila.

Rezultat: barva las se mi je zdela svetlejša, a vseeno ne toliko, kot se mi zdi ob koncu dveh poletnih mesecev. Če bi ta način naravnega barvanja izvajala dvakrat na teden, bi mi lasje hitro začeli svetleti. Poleg tega je sol veliko bolj prijetna kot soda bikarbona in hkrati me ni skrbelo, kaj bo, če mi zaide v oči. Vsekakor priporočam slednji način … če ne drugega, prinese vsaj malo okusa po morju.

Moji lasje pred in po uporabi morske soli.

Eksperimentiranje

Po šestih tednih socialne distance sem prišla do ugotovitve, da bi lahko končno preizkusila barve, ki si jih želim že dalj časa, pa si jih nisem upala, ker sem hodila v pisarno, vrtec in šolo. Zdaj sem doma, občasno obiščem trgovino, a ker nosim masko me veliko ljudi prepozna šele po glasu. Kupila sem si modro barvo, ki se bo domnevno po osmih pranjih sprala. Če bo socialna distanca še vztrajala, pa se lotim še mavričnih odtenkov. Kdaj pa, če ne zdaj?

V teh prazničnih in deževnih dnevih si privoščite kakšen domači spa. Uporabite tisto, kar imate pri roki – morsko sol in kakšne dišeče sveče pa doma narejeno masko za obraz (med in beljak naj bi delovala proti gubam, kvas in mlačno mleko pa sta dobra za nečisto kožo, med in skuta pomirita občutljivo kožo, banana pa je odlična za vse vrste kože) ter se sprostite.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)