Maska iz beljaka: Zakaj je dobra in kdaj je lahko nevarna

Maska iz jajčnega beljaka sodi med priljubljene naravne pripomočke za nego kože, kako pa v resnici vpliva nanjo in kdaj lahko škoduje, pojasnjuje dermatologinja.

6.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Maska iz beljaka: Zakaj je dobra in kdaj je lahko nevarna

Obstaja nešteto pripomočkov iz domače kuhinje, s katerimi je mogoče poskrbeti za lepo, zdravo in negovano polt. En od njih je hranljiva obrazna maska iz jajčnega beljaka z dodatkom soka limone, koksovega olja ali medu.

Kako v resnici vpliva na kožo in čemu je treba pri negi z njo namenjati pozornost, je za Pure Wow povedala dermatologinja iz New Yorka, Michelle Henry

Kako sploh učinkuje na kožo?

"Jajčni beljak je večinomai sestavljen iz vode, lizosomov in približno desetih odstotkov beljakovin. Iz njega pripravljena obrazna maska izdatno navlaži kožo, saj deluje kot humektant, snov, ki pospešuje prehajanje vode iz zunanjih v globlje sloje polti.

Prav tako naj bi omilila ali preprečila mozolje, kajti v beljaku prisotni lizosomi učinkujejo antiseptično, kar pomeni, da zavirajo delovanje bakteriji, ki povzročajo izbruhe na koži."

Je beljak varno nanašati na obraz?

Največja in tudi najbolj upravičena skrb glede uporabe surovega beljaka na obrazu je dejstvo, da lahko pride v stik z očmi, nosom in usti ter, v kolikor jajce ni sveže, povzroči okužbo s salmonelo.

Henryjeva opozarja: "Če se boste odločili za tovrstno nego, se prepričajte o izvoru in svežini osnovne sestavine."

Drugo nevarnost predstavlja morebiten alergijski odziv kože na beljak. Preobčutljivost na kokošja jajca je ena najpogostejših alergij.

Zato zlasti pred prvim nanosom preverite, kako se bo na beljak odzvala vaša polt. Malo ga nanesite na notranjo stran zapestja, za uho ali pod čeljustno kostjo, počakajte od 10 do 15 minut in če v tem času koža ne pordi ter ne postane srbeča, lahko beljak varno uporabite na celem obrazu.

Masko, katerega osnovna sestavina je, pustite učinkovati največ deset minut in obraz nato temeljito splaknite.

Preberite še: Super domače maske za lepo in sijočo kožo

Morda vas zanima tudi: Neprijetne posledice zime odpravi maska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)