Večina poleti preredko pere rjuhe (in kako pogosto bi jih morali)

Ker se posteljnina poleti zaradi izdatnega znojenja hitro navzame neprijetnega vonja je dobro vedeti, kako pogosto bi jo morali prati.

9.7.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Večina poleti preredko pere rjuhe (in kako pogosto bi jih morali)

Poletni meseci s seboj prinašajo tudi vroče noči. S tem se med spanjem okrepi znojenje in posteljnina se hitro navzame neprijetnega vonja. Vse to so razlogi, zaradi katerih bi jo morali prati pogosteje, kot to počnete v hladnem delu leta.

Kako pogosto?

"Zlasti rjuhe in prevleke za vzglavnike na vsake tri ali štiri dni," je povedala strokovnjakinja, ki proučuje toksine iz okolja Tonyja Harris in navedla natančne razloge za svoje priporočilo:

"Očitno je, da se poleti ponoči močno znojimo, kar pomeni, da se na posteljnini v vlažnem okolju hitreje kopičijo bakterije in se pojavi neprijeten vonj. Poleg tega v posteljnino zaidejo alergeni, ki se nahajajo v zraku, zlasti pelod. Redno pranje torej niža tudi tveganje za alergije."

 

Če uporabljate zgornjo rjuho ali tanko odejo, tudi to perite vsake tri do štiri dni. Če imate odejo v prevleki, odejo operite na vsake štiri do šest tednov, prevleko pa tako pogosto, kot rjuhe.

Še nekaj namigov za pravilno vzdrževanje posteljnine

  • Pred pranjem posteljnine obvezno preverite, katera temperatura je primerna za nego.
  • Priporočljiv je nakup posteljnine, ki dopušča pranje vsaj pri 60. stopinjah Celzija in je izdelana iz bombaža, ki diha ter preprečuje zadrževanje vlage.
  • Vsaj enkrat na mesec posesajte vzmetnice. Pred tem jih posujte s tankim slojem jedilne sode, ki osveži ležišče, vpija odvečno vlago ter odstranjuje neprijetne vonje.
  • Vzmetnice posesajte z vseh strani, pred počitkom pa se vsak večer oprhajte in s tem podaljšajte svežino ter čistočo posteljnine.

Povzeto po portalu Mind Body Green

Priporočamo tudi: Kako ohladiti stanovanje brez klime

Preberite še: Za obraz brez mozoljev: tako pogosto bi morali prati prevleke za vzglavnike!

Morda vas zanima tudi: Naj vaša postelja postane pravi mali raj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)