Posteljnino ste verjetno ves ta čas prali narobe! To je pravilen postopek

Za dober in kvaliteten spanec je pomembna tudi čista in sveža posteljnina. Pa veste, kako se tega lotiti?

19.3.2022 ob 9:51 | Foto: Getty images | Avtor: P. K.

Posteljnino ste verjetno ves ta čas prali narobe! To je pravilen postopek

Večina ljudi to počne narobe že celo življenje. Pravzaprav smo našli pravi spletni vodič do pravilnega pranja posteljnine. 

Če obožujete vonj sveže oprane posteljnine in mehkih rjuh so spodnje vrstice kot nalašč za vas. Dejstvo je, da se marsikatera gospodinja pranja teh tkanin loti popolnoma narobe. Zelo pomembno je, kako pogosto in na kakšen način perete vaše rjuhe in posteljne prevleke.

Pranje posteljnine po korakih

Posteljnino je potrebno oprati pri 60 stopinjah Celzija, torej na višjih temperaturah, po pranju pa jo je dobro tudi zlikati, da se uničijo vsi mikroorganizmi.

Občasno jo je dobro tudi prekuhati, vendar to je priporočeno predvsem v primeru težjih bolezni. Rjuh ni potrebno prepogosto beliti, saj to poškoduje tkanine, ni pa škodljivo.

Obstajajo celo navodila po korakih, kako se lotite samega čiščenja in pranja:

  1. Upoštevajte navodila na etiketi. Vsaka tkanina ima svoje lastnosti in način vzdrževanja. Pri tem vam oznake na etiketi lahko zelo pomagajo.
  2. Pred pranjem ročno odstranite večje madeže. Strokovnjaki za odstranjevanje krvavih madežev priporočajo uporabo hladne vode.
  3. Izberite pravi pralni program glede na navodila na etiketi. Pri tem vam bodo v pomoč tudi navodila pralnega stroja.
  4. V boben ne naložite preveč perila. Najbolje je, da se posteljnina pere sama.
  5. Ne uporabljajte lističev za sušenje, saj naredijo tkanino manj vpojno. Posteljnina pa potrebuje vpojnost, zaradi vseh tekočin, ki se izločajo iz naše kože med spanjem.
  6. Žogice za sušenje so idealne, saj preprečijo mečkanje vaše posteljnine.
  7. Likanje rjuh in prevlek za blazine je priporočljivo, saj ubijejo bakterije in klice, ki ostanejo na tkanini. Vaša posteljnina pa bo tudi bolj mehka in prijetnejša na otip.

Pranje perila s sodo bikarbono seveda ni nobena novost, saj je bila kot čistilno sredstvo in sredstvo za umivanje poznana že v starem Egiptu. Še danes sodi med najbolj ekološka čistila, ki jih lahko uporabite.

Nekatere gospodinje so že razkrile trik za bolj mehko in čisto posteljnino. Čisto sami lahko pripravite domačo mešanico za svežo posteljnino. Potrebujete le tri sestavine: pol skodelice tekočega detergenta, pol skodelice sode bikarbone in pol skodelice alkoholnega kisa. 

Strokovnjaki svetujejo, da se preoblačenja postelje lotite vsaj enkrat na 14 dni, še bolj primerno bi bilo enkrat na teden. Ne glede na osebno higieno, pusti prav vsak človek v svoji postelji odmrlo kožo, lase in telesne izločke.

To je povsem normalno, saj se med spanjem potimo ter drgnemo ob rjuho in vzglavnik, kar naše telo zapusti v postelji, pa je odlično gojišče za pršice, posteljne stenice, bolhe in ostale parazite.

Mikroorganizmi v naši postelji so lahko tudi krivec za prehlad ali poslabšano stanje alergije. Zaradi teh in še drugih razlogov je zelo pomembno, da redno menjamo posteljnino.

Preberite še: Najboljša masa za palačinke (s triki naših babic)

Morda vas zanima tudi: Zakaj nič več ne seksava (resnične izpovedi žensk)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)