Glavni razlogi za neprijeten vonj pazduh (in kako ga odpraviti)

Dermatolog pojasnjuje, kateri so glavni razlogi za neprijeten vonj izpod pazduh in kaj lahko storite za njegovo blaženje.

8.8.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Glavni razlogi za neprijeten vonj pazduh (in kako ga odpraviti)

Z vročim poletjem nekatere težave postanejo izrazitejše. Ena od njih je izdatnejše znojenje pazduh in neprijetne vonjave, ki se širijo od tam.

Te sicer niso razlog za zaskrbljenost, če pa opažate, da so zadnje čase izrazitejše in jih vse težje blažite, poglejte, kaj je za Women's Health na to temo povedal dermatolog.

Visoke temperature, telesna aktivnost in stres

"Neprijeten vonj izpod pazduh je nekaj povsem običajnega. Z znojenjem telo uravnava temperaturo, na takšen način se ohlaja in pod vplivom višjih temperatur žleze znojnice pospešeno delujejo," navaja dermatolog Joshua Zeichner in dodaja, da izdatno znojenje povzročata tudi stres in seveda telesna aktivnost.

Znoj sam po sebi nima vonja. Tega povzročajo na koži prisotne bakterije, ki ga razkrajajo in z izločki izzovejo vse prej kot prijetne posledice.

Na našem telesu se nahaja dvoje tipov žlez znojnic: ekrine žleze, ki so povsod po telesu in izločajo tekočino, ki hitro izhlapi s površine kože. Druge so apokrine žleze: nahajajo se predvsem pod pazduhami, v zunanjem sluhovodu, okrog prsnih bradavic ter v okolici genitalij. Vsak od nas ima približno milijon apokrinih znojnic. Znoj, ki ga izločajo, ima pri vsakem posamezniku specifičen vonj, ki se razvije kmalu potem, ko pride na povrhnjico in v stik s tam prisotnimi bakterijami.

Obstajajo primeri, ko žleze znojnice izločajo prekomerne količine znoja. Stanje se imenuje hipertiroza. Največkrat gre za gensko pogojeno stanje, včasih pa je posledica uživanja določenih zdravil ali hormonskih sprememb.

Kje pa se skriva odgovor na vprašanje, zakaj ima znoj nenadoma izrazitejši in še bolj moteč vonj kot sicer? Zadeva najbrž ni čisto naključje, dermatolog pa takole niza glavne razloge zanjo:

Spremembe v prehrani

"Uživanje večjih količin določene hrane, denimo zelenjave iz rodu križnic, kamor sodijo zelje, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, kitajsko zelje, ohrovt, vodna kreša in redkvica je lahko krivo za občutnejš telesni vonj," opozarja Zeichner.

Zakaj? Zato ker ta živila vsebujejo snovi, ki jih telo ne more povsem razgraditi, iz organizma se izločajo tudi z znojenjem, bakterije na koži jih razkrajajo in povzročajo močenjše vonjave, ki so med drugim odvisne od tipa mikroorganizmov na koži posameznika.

Muči vas stres

Drug pogost razlog za izdatnejše znojenje in s tem občutnejše vonjave je povečan stres. Ta stimulira delovaje apokrinih žlez, ki posledično izločajo več znoja, katerega na koži razkrajajo bakterije in povzročajo zadrego.

Posredi je lahko bolezen

Nekatera bolezenska stanja lahko izzovejo pretirano znojenje. Med njimi nepravilno delovanje ščitnice, bolezni jeter in sladkorna bolezen.

Kaj lahko storite?

Preventiva je vsekakor na prvem mestu. Izogibajte se hrani, ki spodbuja znojenje in vpliva na vonj znoja (močne začimbe, česen, čebula, omenjena zelenjava), omejite uživanje alkohola, kave, nikotina. Če je posedi stres, poiščite načine za njegovo blaženje, skrbite za redno higieno, uporabljajte dezodorante ali antiperspirante ter nosite zračna, ohlapna oblačila iz naravnih materialov.

Kdaj k zdravniku?

Praviloma vonj izpod pazduh ni razlog za obisk zdravnika. V določenih primerih pa pregled ne bo odveč. Predvsem, kadar se vonj znoja nenadoma spremeni, za kar ni očitnega razloga, se lahko v ozadju skriva neprepoznano bolezensko stanje, ki se med drugim odraža s pretiranim znojenjem in ga je treba primerno zdraviti.

Preberite še: Strokovnjakinja odgovarja: Lahko uporaba antiperspirantov škoduje zdravju?

Morda vas zanima tudi: To se zgodi, če predolgo ne slečete preznojenih oblačil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)