Znani Slovenci z brki opozarjajo moške na pomen zdravja (movember 2018)

Šest slovenskih zvezdnikov in zvezdnic simbolično, z umetnimi brki, opozarja slovenske moške na pomen zdravega načina življenja.

2.11.2018 ob 8:48

nina_ivanic_brki_movember.jpg

Rebeka Dremelj, Neisha, Nina Ivanič, Vid Valič, Alen Kobilica in David Urankar so movember ambasadorji, ki v spletni akciji in s plakatov po vsej Sloveniji opozarjajo moške na to, kako pomembna sta zdrav način življenja in preventiva za njihovo zdravje.

V povezavi z zdravjem moških se v okviru ’movembra’, ki je mednarodno gibanje, največkrat omenjata rak prostate in rak mod.

Po podatkih, ki so jih posredovali z Onkološkega inštituta Ljubljana, je rak prostate najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi.

vid_valic__brki_movember.jpg

Izjemno povečanje incidence raka prostate v zadnjem desetletju (kar za 4,2 odstotka povprečno na leto) ni posledica kakega novega nevarnostnega dejavnika, pač pa predvsem vse širše rabe testa za določanje za prostato specifičnega antigena (PSA) pri zdravih moških in odkrivanja velikega števila primerov, ki bi drugače ostali prikriti vse življenje .

rebeka_dremelj_brki_movember.jpg

V Sloveniji je bilo leta 2015 na novo odkritih 1541 bolnikov z rakom prostate, kar predstavlja 20 odstotkov vseh rakavih bolnikov.

Rak prostate raste počasi, od nastanka bolezni do kliničnih znakov mine od devet do 17 let, do pojava oddaljenih zasevkov pa nadaljnjih pet do sedem let.

Bolniki so pri začetni obliki raka ponavadi brez težav. Težave z uriniranjem so pri začetnih tumorjih največkrat posledica povečanja prostate.

urankar_david_brki_movember.jpg

Leta 2015 je bilo v Sloveniji 113 na novo odkritih bolnikov z rakom mod. Ta je najpogostejši rak mladih odraslih moških med 20. in 40. letom. Po pogostnosti med vsemi raki pri moških zaseda rak mod 13. mesto. 

neisha_brki_movember.jpg

Najpogosteje se pojavlja kot neboleča zatrdlina v modu, kot hitro povečanje ali zmanjšanje moda, občutek neugodja, teže ali napetosti v modu.

Možna je topa bolečina v medeničnem dnu ali dimljah. Znaki tumorja mod so lahko tudi napetost, občutljivost, bolečina in povečanje prsi.

alen_kobilica_brki_movember.jpg

Kampanjo sta podprli podjetji Remington in Big Bang, ki bosta po končani akciji tudi donirali sredstva Onkološkemu inštitutu v Ljubljani.

Napisala: A. F.
Foto: Mimi Antolovič

Preberite še: 7 zdravih malic, ki pa so v resnici lahko zelo kalorične ali pa Vam tehtnica laže? To je 5 napak pri tehtanju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)