10 noro zdravilnih učinkov orgazma

Orgazem ne zagotavlja le močnejše povezave med intimnima partnerjema, pozitivno vpliva tudi na fizično in psihično zdravje.

9.8.2018 ob 4:35

par_seksi_postelja_orgazem_micna.jpg

Že to, da se med in po orgazmu počutiš tako čudovito, je dovolj dober razlog, da se redno prepuščaš strastnemu objemu dragega. Ali da si do eksplozije pomagaš sama. Prinašajo pa spolni vrhunci še druge prednosti, ki jih niza Cosmopolitan. Dobro jih je poznati, čeprav dodatnih razlogov zanje zagotovo ne potrebuješ.

Orgazmi zdravijo

Res je, da ne premorejo čudežne moči, a če te pestijo glavoboli ali menstrualni krči, se nikar ne odreci seksi doživetju. "Orgazmi v resnici omilijo bolečino," je povedala seksologinja Pamela Supple. Naj torej ta ne bo izgovor za odrekanje seksu, temveč razlog za še pogostejšo akcijo.

Pripomorejo k boljšemu počutju

"Zakaj se potem, ko doživiš ognjemet, počutiš tako odlično? Zato, ker se med seksom in orgazmom v možganih sproščajo hormoni dobrega počutja, endorfini. Spolni vrhunci so torej odlični spodbujevalci razpoloženja," pojasnjuje seksologinja.

Ohranjajo zdravje intime

Redni orgazmi zagotavljajo močne mišice medeničnega dna in boljše delovanje intimnih organov, to pa so pogoji za še izrazitejše občutke med seksom in za preprečevanje inkontinence.

Pozitivno vplivajo na razmerje

Oksitocin, ki se med seksom in orgazmom sprošča v možganih je hormon, ki je zaslužen za tesnejšo intimno povezavo med partnerjema. Kar pomeni: večkrat, kot boš v njegovem objemu doživela orgazem, bolj ti bo pri srcu. Ter seveda obratno.

Nadomestijo masažo

Kadar so tvoje mišice napete ter te bremeni stres, pomisliš na masažo. In razmišljaš v napačno smer. Kajti zadeve, kot zagotavlja Pamela, lahko rešiš v domači spalnici: "Orgazem prinaša globoko sprostitev, saj se navalu endorfinov kortizol umakne, z njim pa tudi temne misli ter slabo počutje." 

Zagotavljajo odličen spanec

Imaš težave s spanjem? Tudi tu ti lahko pomaga orgazem. Pod vplivom hormonov, ki nastajajo med njim, se telo umiri, mišice sprostijo, misli postanejo lahke, ti si prijetno utrujena in tvoj spanec je po njem boljši, kot če zaspiš brez njegove pomoči.

Spodbuja pretok krvi

Dober krvni pretok vpliva na zdravje domala vseh telesnih organov. Da, tudi tvoja koža bo zato lepša, misli jasnejše in srce bolj zdravo.

Blaži težave z menstruacijo

Prav si prebrala. Omenili smo že, da orgazem blaži bolečine, tudi tiste, ki ti jih vsak mesec povzroča menstruacija. Med njim se sprostijo mišice maternice, pospeši se pretok krvi skozi rodila, tu so še endorfini, naravni blažilci menstrualnih (in drugih) bolečin, kombinacija teh pa je močnejša od tegob v tistih dneh.

Ohranja mladost

"Dober krvni pretok ohranja zdravje in lepoto kože, ki dlje ostaja sveža, napeta ter brez gub. Namesto inekcije botoksa ali kreme proti staranju si torej večkrat privošči strasten objem," svetuje Supplejeva.

Nadomesti vadbo

Študije so pokazale, da telo med spolnim aktom porabi do 100 kalorij. Zato je seks odlična telovadba, ki skrbi tudi za gibčnost telesa in močne mišice. Skratka: na tedenski razpored umesti več (seksi) vadbe.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)